Praten in je slaap: waarom sommige mensen zelfs ‘s nachts niet stoppen met kletsen

Algemeen Susan Dalstra 19 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ben je zelfs als je slaapt kletskous? Gezellig hoor – totdat ook wel eens gewoon een nacht ongestoord wil doorslapen. Hoe kan het eigenlijk dat je praat in je slaap?

Van onverstaanbaar gebrabbel tot diepe monologen.. Dit is waarom we in onze slaap praten:

Praten in je slaap

Heb jij vaak hele gesprekken gevoerd in je slaap? Dan heb je je vast afgevraagd hoe dit kan. Dit zijn onze verklaringen.

Zielenroerselen

Als je ooit naast iemand hebt gelegen die in z’n slaap praat, weet je dat er meestal geen touw aan vast te knopen is en de onderwerpen variëren van koala’s redden tot de Kabouterdans. De vreemdste zielenroerselen worden uit de krochten van je brein opgediept. Dat is soms ronduit hilarisch en soms een tikje gênant. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe die onbewuste gedachten hun weg naar de realiteit banen?

Monologen

Praten in je slaap wordt ook wel aangeduid als ‘somniloquism’. Veel kinderen die het doen, groeien er uiteindelijk overheen. Naar schatting praat ongeveer vijf procent van de volwassenen in z’n slaap en opvallend genoeg zijn mannen in bed grotere kletsers dan vrouwen. Het praten kan variëren van wat onverstaanbaar gebrabbel tot complete monologen in perfect gearticuleerd Nederlands. Sommige mensen zijn zelfs in staat een gesprek te voeren met degene die naast ze ligt terwijl ze slapen. Dat gebeurt vooral als degene naast je er de lol wel van inziet en vragen gaat stellen.

Het kan gebeuren in iedere fase van je nachtrust, maar de kans is het grootst tijdens je REM-slaap. Meestal duurt het gepraat maar even.

Stress

Maar dan de grote vraag: hoe kan het dat je praat in je slaap? Er zijn verschillende redenen. De Amerikaanse Sleep Foundation wijst stress, depressie, slaaptekort, overdag moe zijn, alcohol en koorts aan als de mogelijke boosdoeners. Het kan ook het gevolg zijn van een andere aandoening zoals slaapapneu of nachtmerries. In heel zeldzame gevallen hebben volwassenen die praten in hun slaap last van een psychische stoornis.

Het goede nieuws is dat behalve het irritant is voor je slaappartner, het fysiek verder geen kwaad kan. Probeer voldoende slaap te krijgen, hou je aan een vast slaapritme en vermijd alcohol en zware maaltijden voor bedtijd om dat nachtelijke gebabbel te beperken. Zzz…

Van slapen word je slim: 5 x redenen waarom slapen gezond is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Readers Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme