Van slapen word je slim: 5x redenen waarom slapen gezond is

Algemeen Valéry de Voijs 29 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Of we er nu met een dikke flanellen pyjama induiken, of naakt tegen onze partner spoonen: je bed is één van de belangrijkste plekken in je huis. Wist je dat je zelfs gemiddeld 1/3 deel van je leven in je bed doorbrengt? Reden genoeg dus om hier even bij stil te staan. Want waarom is slapen eigenlijk zo gezond?

Gemiddeld slapen we tussen zeven en negen uur per nacht, en die tijd hebben we hard nodig. Niet alleen worden we een stukje knapper van slaap, maar slaap is ook nog eens heel erg gezond.

Slapen is gezond

En jawel hoor. Slapen heeft zo een aantal fijne gezondheidsvoordelen.

1. Van slapen word je slim

Ah! Is dat even goed nieuws. Stuur dit dus maar even door naar die leraar die vroeger tegen je schreeuwde dat het gesnurk achterin het klaslokaal je geen diploma zou opleveren. Jouw hersenen worden namelijk heel blij van die dutjes. Als jij voldoende slaapt, is dat gunstig voor je geheugen, je concentratievermogen en productiviteit. Tijdens je slaap zijn jouw hersenen druk bezig om de dag te verwerken, en verbanden te leggen tussen allerlei zintuiglijke waarnemingen, gevoelens, emoties en herinneringen.

2. Van slapen val je af

Natuurlijk snapt iedereen dat jij nog honderd uur kan liggen tukken, maar als jij daarna vettige pizza’s en ander fastfood naar binnen werkt, je niet zo snel verschil gaat zien op de weegschaal. Maar over het algemeen geldt dat slapen bijdraagt aan een gezond BMI. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die minder dan zeven uur slapen, een grotere kans hebben op overgewicht. Als jij een drukke periode tegenmoet gaat zou ik dat finessabo nog even niet afzeggen dus!

Moeite met in slaap komen? Met deze kruidentheeën ben je zo in dromenland

3. Je krijgt een betere weerstand

Het enige wat jij wilt doen als je een griepje te pakken hebt is onder de dekens kruipen en slapen tot het voorbij is. Dat komt omdat je lichaam herstelt als je slaapt. Je lichaam krijgt de kans om ‘s nachts (terwijl jij loopt te dromen) het immuunsysteem te herstellen. Voor een goed immuunsysteem heeft jouw lichaam T-cellen nodig. T-cellen zijn witte bloedcellen die belangrijk zijn om ziektes af te weren.

4. Je word vrolijker

Yeah, news flash: slapen maakt je happier. Dat wisten we natuurlijk wel. Als jij een paar slechte nachten maakt, zul je nou niet bepaald als de vrolijkste collega op je werk verschijnen. Uit onderzoek blijkt dat het verbeteren van slaap op iemands welzijn kan vergeleken worden met het geluk dat iemand ervaart twee jaar na het winnen van een $250.000 jackpot! Say what??? Als jij netjes op tijd je pyjamaatje aantrekt ben je dus net zo gelukkig als iemand twee jaar na het winnen van de jackpot.

5. Slapen is goed voor je sociale contacten

Slaap is dus niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. En wat is nu belangrijker dan een fijne vriendengroep? Misschien sta je er niet zo bij stil, maar zonder die vriendinnen zou je je misschien heel eenzaam voelen. Niet alleen je vriendengroep is belangrijk, maar wat dacht je van de sportclub, het netwerken op je werk, of een gezellige zondag bij je familie? Allemaal dingen waar jij wel energie voor moet opbrengen. Juist: energie die jij krijgt van een fijne nachtrust.

8x dingen die je kunt doen om vrolijker te worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Coconut Dreams

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme