Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Algemeen 4 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Voor alle sleeping beauties: zo laat gaan mensen gemiddeld naar bed

Let’s face it: je hebt nu eenmaal ochtendmensen en avondmensen. Sommige early birds functioneren gewoon beter in de vroege ochtendglorie, terwijl anderen juist in de avonduren opbloeien. Als jij zo’n vroege vogel bent, zul je waarschijnlijk ook netjes op tijd in bed liggen. Niet zo gek als jij je een uitzondering voelt. Benieuwd of jij onder de uitzondering valt? Dit is de gemiddelde bedtijd

Herken jij die verbaasde blik van je vriendin als jij om half negen gapend op het terras zit en voorzichtig aangeeft dat je huiswaarts gaat? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 mensen weleens in slaap valt op een sociale gelegenheid, zoals de bioscoop of een feestje.

Gemiddelde bedtijd

Iedereen heeft zo een uniek ritme, waardoor we nogal wat van elkaar verschillen. Niet alleen verschilt jouw bedtijd met die van jouw muzikale buurman (die rond 02:00 AM nog steeds zijn speakers aan het testen is), maar als Nederlanders verschilt ons slaapritme nogal van andere landen. Onze buurtjes liggen er het vroegst in: gemiddeld gaan Belgen rond 22:00 PM naar bed, terwijl Spaanse vrouwen er pas om om middernacht in kruipen. To be fair: zij hebben natuurlijk wat extra energie in de avond door dat siësta uurtje.

Gemiddelde bedtijd Nederland

Gemiddeld gaan Nederlanders tussen 23:00 PM en 23:15 PM naar bed. Hierdoor zit er nogal wat tijd tijd tussen je avondeten en de tijd dat je je nachtlampje uitdoet. Dit is weer goed voor de slaapkwaliteit trouwens. Je lichaam heeft namelijk genoeg tijd om die zware pasta te verwerken voor jij je pyjamaatje aantrekt.

Slaapkwaliteit

Je hebt vast weleens gehoord dat de uren die je voor middernacht slaapt dubbel tellen (voor de rekenaars onder ons: als jij van 22:00 tot 00:00 slaapt zou je dat als vier slaapuren mogen tellen), maar dit blijkt nogal onzin te zijn. De eerste uren slaap zijn wel het belangrijkste, maar het maakt niet uit wanneer deze ingaan. Extra vroeg naar bed gaan is dus niet nodig. Het gaat er vooral om dat de kwaliteit van je slaap goed is. Als je ‘s avonds bijvoorbeeld teveel water of thee drinkt zul je er misschien vaak uit moeten om naar het toilet te gaan. Ook als je te laat of te zwaar eet kan dit invloed hebben op je slaapkwaliteit. En laten we vooral niet vergeten hoeveel invloed stress kan hebben.

Slaapkwaliteit verbeteren

Vaak weet je wel wat de oorzaak is van jouw slechte nachten. Als jij met maagzuur naar het plafond staart is de oplossing logisch: minder drinken en eten. Maar soms weet je niet helemaal waar dat wakker liggen vandaan komt. Het kan zijn dat je voor het slapen gaan nog teveel licht van je laptop of telefoon hebt gekregen. Dit ‘blauwe licht’ kan invloed hebben op je slaapritme. Of misschien scrol je vlak voor bedtijd nog door social media en word je geprikkeld door alle muziekjes en snelle beelden. De boosdoener kan ook zijn dat je niet genoeg beweging hebt gekregen, of (vooral op koude winterdagen) niet genoeg zonlicht hebt gehad.

Waarom dit bedtijd schema vier jaar later nog steeds viral gaat

Gemiddelde slaaptijd

Hoewel Nederlandse vrouwen gemiddeld vroeger naar bed gaan dan mannen, zijn vrouwen vaker vermoeid. Dit komt omdat vrouwen over het algemeen gevoeliger zijn voor piekeren, en we hebben de neiging om onszelf vaker de schuld te geven. De volgende keer als je niet kan slapen, hoef je je dus écht niet een paar uur aan te trekken waarom jouw schoonmoeder zo naar deed.

Aan de hand van een app kon worden vastgesteld hoe laat mensen wereldwijd gemiddelde naar bed gaan. Wat bleek? Nederlanders liggen (om precies te zijn) gemiddeld 8 uur en 12 minuten in dromenland. Japaners slapen met Gemiddeld liggen de Nederlanders 8 uur en 12 minuten op één oor. Japanners slapen gemiddeld een uur minder, en scoren daarmee het laagst op het gemiddelde aantal uurtjes slaap per nacht. Houd jij van uitslapen? Dan zul je je in Dubai thuis voelen, aangezien de gemiddelde Emirati lang uitslaapt. Amerikanen zijn er gemiddeld juist vroeg bij, maar winnen het niet van Zuid-Afrikanen: zij staan als vroegst naast hun bedje.

Van Frankrijk tot Japan: zo zien de bedtijden eruit van kinderen over de hele wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme