5 x Redenen om jezelf niet meer met anderen te vergelijken

Algemeen Valéry de Voijs 4 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

We doen het allemaal; onszelf vergelijken met anderen. Vanaf het moment dat je in de wieg ligt word je al vergeleken met je twee jaar oudere zus, en tegen de tijd dat je naar school gaat weet je precies welke sneakers jij wilt hebben om erbij te horen. Soms kan het niet zoveel kwaad om je te vergelijken met anderen. Op de sportschool kan het zelfs in je voordeel werken als jij die fitgirl tekeer ziet gaan. Maar word jij chaggie van alle influencers als je aan het scrollen bent? Dan is het tijd om jezelf even streng toe te spreken. Een aantal goede redenen om jezelf niet te vergelijken.

Als jij trots verkondigt dat jij jezelf nooit met anderen vergelijkt, dan zal je pinokkio neus een heel stuk gaan groeien. We vergelijken onszelf namelijk allemaal met anderen. Als jij op het terras zit en je ziet een groepje vrouwen langslopen scan je vast snel of je dunner bent of langer haar hebt. Het zit simpelweg in ons systeem om ons constant met anderen te vergelijken.

Vergelijk jezelf niet met anderen

De volgende keer als je rot voelt omdat zij langere benen heeft, of hij jou voorbij sprint in het park… sta dan even stil bij deze redenen om je niet met anderen te vergelijken.

1. Je vergeet hoe uniek je bent

Welcome to deep talk with Famme: bedenk even dat er op de hele wereld niemand rondloopt zoals jij. Er zal vast iemand zijn die veel op jou lijkt, maar jij bent een unieke mix van mooie (en ja, ook irritante) eigenschappen en talenten. Wanneer jij jezelf alleen maar vergelijkt met anderen vergeet je je eigen mooie eigenschappen, en dat is toch super zonde?

2. Je kijkt alleen naar resultaten

Als je stopt om jezelf met anderen te vergelijken zul je je niet meer blind staren op de resultaten. In the end of the day is de uitkomst minder belangrijk dan de weg ernaartoe.

3. Je bent afgeleid

Wanneer jij alleen maar op anderen gefocust bent ligt je aandacht niet meer bij jezelf. Op kantoor zijn je oren gespitst om te horen hoe die collega dat telefoongesprek aanpakt terwijl je in de tussentijd je eigen taken allang had kunnen afronden

4. Het is nooit genoeg

Besef even dat het einde zoek is. Er zullen namelijk altijd mensen zijn die meer geld verdienen, een leuker huwelijk hebben, een betere baan krijgen en een mooier lichaam hebben. Vooral voor de strijders onder ons: het leven is geen wedstrijdje eh…

5. Je vergelijkt alleen de mooie dingen

Je buurvrouw heeft een leuker interieur, je zus is gelukkiger in haar huwelijk en die vreemde chick in de trein heeft die tas waar jij alleen maar van kunt dromen. Ok, we get it: soms lijkt het allemaal niet eerlijk en kunnen we ons blindstaren op de mooie dingen die iemand doet of heeft. Maar wanneer je vergelijkt, ben je er dan wel van bewust dat je alleen maar de positieve kanten van iemand vergelijkt. Je vergeet dat deze persoon ook mega liefdesverdriet heeft gehad, of misschien wel een trauma heeft meegemaakt.

10 slechte gewoontes van vroeger die nu echt niet meer kunnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme