5x goede redenen om samen met je kind te koken

Kinderen Valéry de Voijs 19 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Laten we eerlijk zijn. Koken met je kind is een hele onderneming. Snel en schoon zal het in ieder geval niet zijn. Leuk en leerzaam daarentegen dan weer wel. Waarom? Dat lees je hier.

Je geduld wordt op de proef gesteld, en bent wat meer tijd om je keuken schoon te krijgen. But it’s all worth it. 

Samen koken

Van wentelteefjes tot gebakken aardappeltjes. Samen koken met je kind is leuk én leerzaam. Wij zetten vijf goede redenen op een rijtje:

1. Ontwikkelen van zintuigen

Vooral als jouw kind niet zo’n enthousiaste eter is kan het helpen om samen te koken. Door samen in de keuken aan de slag te gaan went je kind aan geuren, kleuren en smaken. Door het deeg te kneden, die tomatensaus te proeven of de kruiden te ruiken, went een kind aan verschillende soorten eten.

2. Super leerzaam

Samen rozijntjes tellen. De kleuren van paprika’s benoemen. Hoeveelheid water opmeten. Wat is een betere manier om kinderen iets te leren? Getallen, letters, kleuren: ze leren ontzettend veel tijdens een kooksessies. En dan hebben we het nog niet eens over praktische vaardigheden als kneden, roeren of bakken. Daarbij leren ze om samen te werken en te communiceren.

3. Het geeft verantwoordelijkheid

Vooral als jij je zoon of dochter bij het hele proces betrekt zal het ze heel wat verantwoordelijkheid bijbrengen. Zoek samen een gerecht uit en overleg welke ingrediënten jullie moeten halen. Laat je kind dan een boodschappenlijstje maken en ga samen naar de supermarkt. Je hebt er waarschijnlijk wel een dagtaak aan, maar gezellig is het in ieder geval wel.

4. Motoriek

Simpele taken als kruiden in een kom doen of met een lepel roeren helpen bij het ontwikkelen van motoriek. De oog handcoördinatie van kinderen wordt namelijk behoorlijk op de proef gesteld. Ook door middel van simpele handelingen als kneden, iets vasthouden of mengen zullen kinderen hun motoriek ontwikkelen.

5. Creativiteit

Creativiteit heeft écht niet alleen met tekenen of knutselen te maken. Ook bij het ontwerpen van een pizza komt de creativiteit van kinderen behoorlijk van pas. Of wat dacht je van het versieren van cupcakes? Door samen met je kind te koken geef je ze de vrijheid en het vertrouwen om hun creativiteit te uiten.

Heeft je kind een hobby? Lucky you! Dit zijn de positieve effecten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthy Children

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme