7 tips om het zelfvertrouwen van je kind te versterken

Kinderen Laurien Bleeker 11 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Kan het zelfvertrouwen van je kind wel een boost gebruiken? Dan ben jij er om dat voor elkaar te krijgen. Jij bent namelijk hert grootste voorbeeld van je kind en zijn veilige haven.
Met de volgende tips zal je dan ook het zelfvertrouwen van je kind kunnen versterken.

1. Geef een compliment over het proces

Probeer geen compliment over het resultaat te geven, maar juist over het proces en dan niet alleen een ‘wat goed van je’, maar een uitgebreider compliment: ‘Wat heb jij je best gedaan, ik zag dat je heel geconcentreerd aan het tekenen/knutselen/kleien was’. Hierdoor stimuleer je een groei-mindset en geef je dus zelfvertrouwen aan je kind.

2. Leg de focus op het positieve

Sta positief in het leven en wijs je kind op de positieve dingen die hij doet, zegt, maakt. Geef aandacht aan wat goed gaat en creëer een positieve sfeer in huis.

Is je kind verlegen? Zo help je jouw kind vriendjes te maken!

3. Gebruik het woordje ‘nog’

Als je kind zegt dat hij iets niet kan of dat iets hem niet lukt, gebruik dan het woordje ‘nog’: het lukt je nog niet, of: je kan het nog niet. Zo stimuleer je hem om te blijven oefenen tot het wel lukt en dat zal zijn zelfvertrouwen flink doen groeien.

4. Laat hem fouten maken

Van je fouten leer je, zo simpel is het. Word dan ook niet boos op je kind als hij een fout maakt, maar kijk samen naar een oplossing zodat je kind kan leren van zijn fouten. Bekijk samen hoe het een volgende keer anders kan. Laat zelf ook zien dat je wel eens fouten maakt en hoe je dat oplost, jij bent het grootste voorbeeld voor je kind hierin.

Moet je kinderen laten winnen met spelletjes? Een psycholoog legt uit

5. Geef je kind keuzes

Laat je kind zoveel mogelijk zelf kiezen, maar houd zelf de regie over de keuzes. Laat hem kiezen uit twee goeden, bijvoorbeeld: ‘trek je eerst je jas aan of eerst je schoenen?’. Door hem zelf te laten kiezen heeft hij het gevoel de controle te hebben, wat zijn zelfvertrouwen laat groeien.

6. Een veilige basis

Het is superbelangrijk voor je kind om een veilige basis te hebben waar je kind altijd op terug kan vallen: zijn thuis. Geef je kind dan ook lekker veel liefde en aandacht, zodat zijn basisvertrouwen goed is. Wanneer je kind zich veilig voelt, heeft hij ook genoeg zelfvertrouwen om de wijde wereld in te gaan.

5x signalen die erop wijzen dat je dochter onzeker is over haar lichaam

7. Laat je kind veel zelf doen

Het geeft je kind zelfvertrouwen als hij dingen zelf mag doen. Kijk daarbij naar zijn leeftijd en het kind: van zelf aankleden tot zelf de tafel dekken tot zelf een rondje door de wijk fietsen. Loslaten is moeilijk, maar wel belangrijk voor de persoonlijke groei van je kind.

Dingen die je kan doen als je kind negatief over zichzelf praat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Today's Parent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme