Waarom de hele dag zitten dodelijk slecht voor je is

Body Els van Asseldonk 19 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Je zit waarschijnlijk tijdens je ontbijt, onderweg naar je werk en je ploft op de bank als je weer thuis bent. En grote kans dat je ook nog eens op je werk acht uur zit. Maar hoe slecht is het eigenlijk?

Je zult er waarschijnlijk niet of nauwelijks bij stil staan, maar teveel zitten gaat volledig tegen onze natuur in. We zijn geëvolueerd naar mensen die lopen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: van veel zitten gaan we eerder dood.

De hele dag zitten

Dacht jij het op te lossen door meer te sporten? Sport is natuurlijk nooit verkeerd, maar als je veel zit heb je alsnog een grotere kans op ziekten als diabetes en hart-en vaatziekten, dan mensen die veel lopen.

Onderzoek

Uit een twaalf jarig onderzoek van verschillende samenwerkende onderzoekers over de leefstijl van vrouwen blijkt dat van de 92.000 vrouwen 12 procent een verhoogde overlijdenskans heeft als zij elf uur of meer zit per dag.

Een ander soortgelijk onderzoek onthulde al eerder dat wanneer volwassenen gemiddeld zes uur of meer per dag tv kijken, ze zo’n vijf jaar eerder overlijden.

Waarom is zitten dan zo slecht?

Dat heeft alles te maken met het metabolisme. Je metabolisme vertraagd als je zit, wat niet alleen zorgt voor een grotere kans op overgewicht, maar ook op een verhoogd cholesterol, bloeddruk en andere lichamelijke problemen.

De oplossing

De oplossing is heel simpel: vaker staan. Het klinkt eigenlijk té makkelijk, maar toch is het zo. Ga eens wat vaker staan in het openbaar vervoer of schaf een bureau aan waar je aan kunt staan. Neem in ieder geval meer looppauzes. Houd eens bij hoeveel jij zit en kijk hoe je het kunt verminderen. Tijd om die benen aan het werk te zetten.

Wat juist wél heel gezond is, lees je hier

Dít is waarom je vandaag tijdens werk een ommetje zou moeten maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme