Dít is waarom je vandaag tijdens werk een ommetje zou moeten maken

Gezondheid Sharon van der Werf 8 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Het is vandaag Wandel tijdens je Werk-dag, een initiatief dat door Wandelnet bedacht is om Nederlanders meer te laten wandelen. Op een gemiddelde kantoordag zitten we namelijk veel te veel en het is tijd dat we dat aan gaan pakken. Dus trek die wandelschoenen maar aan, vandaag is het tijd voor een ommetje.

Voel jij rond een uurtje of drie die middagdip keihard aankomen? Klap je laptop dicht, en ga even naar buiten. Een rondje in de buitenlucht zorgt er immers voor dat je vol nieuwe energie en creativiteit terugkomt, en dat komt jouw werkzaamheden alleen maar ten goede.

De voordelen van wandelen

Onze collega’s van WorkJuice pleitte er al eerder voor: maak wandelen een verplicht onderdeel van de werkdag. Wandelen heeft ontzettend veel voordelen, niet alleen voor je lichaam maar ook op mentaal vlak. We hebben ze nog maar eens voor je op een rijtje gezet:

  • Wandelen kan altijd en overal. Je kunt beginnen met een blokje om, maar verken ook eens nieuwe buurten in jouw stad of dorp. Heb je de smaak te pakken? Pak dan de auto en rijd naar een natuurgebied om daar heerlijk te struinen en te genieten van het buiten-zijn.
  • Wandelen is een laagdrempelige vorm van cardio die vrijwel niet belastend is voor het lichaam. Je zult er niet snel blessures van krijgen (tenzij je morgen ineens uit het niets 40 kilometer gaat lopen). Sterker nog, wandelen is beter dan een intensieve workout.
  • Is afvallen jouw doel? Met een rondje flink doorstappen verbrand je calorieën en je kunt het hoogstwaarschijnlijk langer volhouden dan elke andere sport. Hoeveel calorieën je écht verbrandt met wandelen lees je hier.
  • Wandelen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Zo ben je na een wandelijn productiever, energieker en creatiever, en dat is onder andere bevestigd door de Hersenstichting.
  • Wandelen is een gratis middel tegen stress en tijdens een wereldwijde pandemie is hebben we soms echt een uitlaatklep nodig. Een blokje om is een toegankelijke manier voor een zen leven.

Daarnaast is samen met je partner een ommetje maken ook nog eens enorm goed voor jullie relatie (en voor jullie seksleven!). Als het tijd is om het tussen de lakens wat up te spicen, dan weet je dus wat je vanmiddag moet doen als jullie allebei thuiswerken.

6x waarom samen een ommetje maken zo goed is voor je relatie

Wandel tijdens je Werk-dag

Het initiatief van Wandel tijdens je Werk-dag bestaat al sinds 2016, al ging het toen nét even anders. De organisatie riep toen heel Nederland op tot een Wandel naar je Werk-dag, maar gezien de huidige situatie is dat niet meer helemaal passend.

Waarom deze actie dan toch nodig is? “Dit jaar zijn de mensen die vanuit huis werken al op hun werk. Daardoor is de noodzaak om te wandelen nog groter geworden: mensen bewegen veel minder tijdens de werkdag. De fietstocht naar het werk is er bijvoorbeeld niet meer, net als dat stukje lopen naar de trein”, zegt Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet tegen AD.

Het estafettestokje

Loop jij vandaag in het kader van Wandel tijdens je Werk-dag ook een (extra) rondje, of ben je al buiten geweest? Dan kan je via social media het estafettestokje doorgeven en iemand nomineren om ook een rondje te lopen. Je kunt via de website van Wandelnet zelfs een virtueel eftafettestokje downloaden.

Een beetje gestresst of toch overspannen? Dit zijn de symptomen van overspannenheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme