Column Jolielot: “Mijn depressiviteit en het gevoel van ongeluk liggen bij mij altijd op de loer”

Persoonlijk Sophie Nortier 8 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Marlot (31) is ondernemer en deelt haar leven op haar Instagram-account Jolielot en YouTube-kanaal Bouwen en een Baby. Samen met haar vriend Patrick, zoontje Archie (3 maanden) en poedel Louie woont ze in een dorpje vlak naast Amsterdam. Of haar leven als kersverse moeder zal lopen volgens haar verwachtingen, valt nog te bezien. En dat deelt ze hier wekelijks in deze column.

Column: De keerzijde

‘Ik heb een verleden met psychische klachten waardoor ik tijdens mijn zwangerschap ben begeleid door de POP-poli. De POP-poli is een afdeling in het ziekenhuis die hulp biedt aan vrouwen met psychische klachten voor, tijdens en/of na de zwangerschap. Zo wordt er naast verloskundige begeleiding ook hulp aangeboden in de vorm van begeleiding door een psychiater, fysiotherapeut of maatschappelijk werker.

Tijdens mijn zwangerschap heb ik me heel erg goed gevoeld, ik voelde me zo gelukkig en sterk. Ik kan misschien wel zeggen dat ik mij mentaal nog nooit zo goed heb gevoeld, wat me eigenlijk verbaasde want er waren veel veranderingen in mijn leven op komst. Ondanks dat ik mij zo goed voelde, werd ik regelmatig gebeld om te pijlen hoe het met me ging. Uiteindelijk heb ik gelukkig nooit echt de hulp hoeven inschakelen van de POP-poli en dit verbaasde mij ergens… zou ik mij altijd zo goed blijven voelen?

Column Jolielot: ‘Natuurlijk houden we onwijs veel van Archie, maar onze relatie is ook belangrijk’

Helaas ligt mijn depressiviteit en het gevoel van ongeluk altijd bij mij op de loer. Ze waarschuwden me dat, ondanks ik me op dat moment misschien goed voelde, het altijd kan omslaan. Maar ik probeer hier niet aan te denken en positief door het leven te gaan.

Ik heb een therapievorm gehad waarbij ik geleerd heb om aan te voelen wat me triggert, waardoor ik mij slecht kan gaan voelen, zodat ik hierop kan inspelen. Voor mij zijn rust, slaap, voeding en niet te veel prikkels bijvoorbeeld belangrijk om in de gaten te houden. Maar zijn dit niet juist de punten die in de war komen bij de komst van een baby?

Vorige week heb ik mij weer intens ongelukkig gevoeld. Dit zorgde ervoor dat ik me erg schuldig voelde tegenover Archie, omdat ik hem niet het gevoel wil geven dat hij mij niet gelukkig maakt. Normaal gesproken wieg ik hem om 19:00 uur altijd in slaap en fluister ik lieve woorden zijn oor. Dat is ons ritueeltje. Maar dit keer kon ik me alleen maar verontschuldigen en beloven dat ik er alles aan zal doen om sterk te blijven. Het laatste wat ik wil is dat Archie aanvoelt dat zijn moeder niet gelukkig is of niet goed in haar vel zit.

Gelukkig slik ik medicatie waardoor mijn leven wat meer glans krijgt en de grote grauwe wolk over mijn dagen wegtrekt. Ook heeft Patrick inmiddels door wanneer het minder goed met me gaat, zodat hij hierop kan inspelen. Dan stuurt hij me eerder naar bed en houdt hij extra in de gaten of ik goed eet.

Dat het hebben van een kind een hele opgave zou zijn wist ik natuurlijk van te voren, maar ik vertik het om mijn kinderwens aan de kant te zetten voor mijn klachten. Gelukkig wisselen de dagen zich ook af en kan ik me de ene dag vreselijk ongelukkig voelen, maar wordt ik de volgende dag weer een stuk gelukkiger op.

De opgave nu is om een weg te vinden in de dagen dat ik mij minder goed voel als moeder. Maar knokken zal ik!’

Column Jolielot: ‘Ik werd verdrietig van het idee dat ik nooit meer de tijd voor mezelf zou hebben’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme