Verpleegkundige Jozua start actie om infuusletsel bij baby’s te voorkomen: ‘Het is hartverscheurend’

Baby Lisa van den Akker 31 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Kleine baby’s vol met draadjes, plakkertjes en slangetjes. Het is een beeld dat sowieso al naar is om te zien, maar dat is niet het enige. De infusen die te vroeg geboren baby’s ingebracht krijgen, zijn namelijk heel hard nodig, maar zorgen ook vaak voor infuusschade. Jozua van Duuren, verpleegkundige op de Neonatale Intensive Care van het Wilhelmina KinderZiekenhuis (WKZ), is daarom een actie gestart.

Alle te vroeg geboren baby’s op de afdeling Neonatologie hebben voeding en medicatie nodig en dat wordt toegediend met een infuus. Een dun slangetje dat in een groot bloedvat wordt ingebracht en waaraan zakken of spuiten kunnen worden gekoppeld. Helaas kunnen niet alle medicijnen tegelijkertijd worden toegediend. Sommige medicijnen vereisen een aparte toegang, waardoor de meeste baby’s een extra infuus nodig hebben.

Infuusschade bij prematuren

Dit leidt echter vaak tot problemen, blijkt uit onderzoek. De bloedvaten van de kleintjes zijn zo broos dat het naaldje onopgemerkt kan verschuiven. Of een baby kan na het aanbrengen van het infuus even bewegen, waardoor het infuus verkeerd gepositioneerd raakt. Dit kan ernstige gevolgen hebben, want de medicijnen die eenmaal in de bloedbaan zijn, doen veel goeds voor het kind, maar kunnen onderhuids aanzienlijke schade aanrichten, vertelt neonatoloog Daniel Vijlbrief aan de Volkskrant.

Door lekkende infusen kunnen het weefsel, de pezen en zelfs zenuwen beschadigd raken. De vloeistof neemt ruimte in en kan vocht aantrekken, wat soms resulteert in het dichtdrukken van een bloedvat, waardoor plaatselijk weefsel kan afsterven. Dit is vreselijk pijnlijk, maar de baby’s kunnen dit zelf nog niet aangeven.

Met ruim veertien jaar ervaring als verpleegkundige op de afdeling Neonatologie in het WKZ in Utrecht, heeft verpleegkundige Van Duuren al veel gezien en meegemaakt. Jaarlijks telden hij en een collega ruim 160 letsels, bij 550 à 600 kinderen, waarvan ruim 40 met graad 3 of 4, wat betekent dat het ernstig tot zeer ernstig is. “Volwassenen zouden het uitschreeuwen van de pijn”, zegt hij. Hij weet daarom als geen ander hoe belangrijk het is om infuusschade te voorkomen. “Het is hartverscheurend om te zien hoe deze kwetsbare baby’s lijden als gevolg van slecht zittende infusen”, vertelt Van Duuren op de website van het UMC Utrecht.

Infuusmonitor

Hij vervolgt: “Op onze afdeling liggen baby’s van soms maar 600 of 800 gram. En doordat het infuus vaak ook met een pleister vastgemaakt wordt, kun je het niet goed zien als er schade ontstaat. Ook zijn deze hele kleine baby’s niet in staat om zelf aan te geven dat ze pijn hebben, waardoor een verkeerd aangesloten infuus urenlang kan blijven zitten.”

“Het menselijk oog kan niet waarnemen wat er in een bloedvat gebeurt. We controleren regelmatig het infuus en roepen bij twijfel altijd een collega erbij. Maar je loopt eigenlijk altijd achter de feiten aan.”

Om het veelvoorkomende probleem van infuuswonden en infuusschade aan te pakken, is Van Duuren een actie gestart. De verpleegkundige zamelt geld in via een speciale actiepagina met als doel vijftien infuusmonitoren aan te schaffen. Deze speciale apparaatjes kunnen het infuus van premature baby’s in het ziekenhuis in Utrecht in de gaten houden met behulp van infrarood licht en in een vroeg stadium alarm slaan als er iets mis is. Zo kan er sneller ingegrepen worden en kunnen hopelijk veel gevallen van infuusschade worden voorkomen.

In de video hieronder vertelt Jozua meer over zijn bijzondere actie. 

Ilses kinderen werden prematuur geboren: ‘Soms moest ik ze even aantikken, zodat ze weer gingen ademen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme