Al op deze jonge leeftijd kun je beginnen met zindelijkheidstraining

Peuter Laurien Bleeker 31 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Potty training, de zindelijkheid trainen, de pot op: hoe je het ook noemen wilt, er komt een moment in je leven en dat van je kindje dat jullie de luier weg doen en de zindelijkheidstraining beginnen. Vanaf welke leeftijd is een kind hier eigenlijk klaar voor en hoe stimuleer je het plassen op de wc eigenlijk? Dat leggen we je hieronder allemaal uit.

Kinderen worden steeds later zindelijk, het gemiddelde is rond de drie jaar. Terwijl in de jaren veertig de meeste kinderen rond een jaar al zindelijk waren. Hoe dat komt? Door meerdere factoren, zoals de wegwerpluier (= gemak), een veranderende opvoedstijl en moeders die ook werken in tegenstelling tot vroeger. Ook de opvatting ‘wachten tot je kind er klaar voor is’ speelt hierin mee.

Je kind al vroeg zindelijk maken heeft vele voordelen: je bespaart het milieu zo’n 300 kilo aan afval per jaar (!) en zelf bespaar je zo’n 600 euro per jaar als je geen luiers meer hoeft te kopen. Wij zeggen: een en een is twee, dus aan de slag met het trainen van die zindelijkheid.

Vanaf welke leeftijd kun je de zindelijkheid gaan trainen?

Elianne Leeffers, CEO & Founder van De Pot Op, een app voor zindelijkheidstraining, zegt daarover: “Je hoeft hier helemaal niet op te wachten (tot je kind er klaar voor is, red.). Dat is een fabeltje dat de wereld in geholpen is door de luierindustrie. Dat is een miljardenindustrie. Als kinderen twee jaar later zindelijk zijn, betekent dat twee jaar langer luiers verkopen. De meeste kinderen zijn er echter eerder klaar voor en dat is te zien aan andere signalen dan belangstelling voor het potje of de wc. Maar veel ouders herkennen die signalen niet of zijn bang om iets te forceren.”

Echter zijn de gevolgen daarvan niet alleen voor het milieu en de portemonnee, ook het kind kan hier last van krijgen. Zo blijkt dat kinderen die later zindelijk worden een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van blaasontsteking, langdurige incontinentie, constipatie of bedplassen. Leeffers adviseert dan ook: “Wij raden ouders daarom aan op tijd te beginnen. Dit kan al vanaf 18 maanden.”

Hoe stimuleer je plassen op een potje?

Oké, je hebt besloten dat je gaat binnen met de zindelijkheid trainen van je kindje van ongeveer achttien maanden. Wat nu? Let ten eerste goed op de signalen die je kind geeft, zoals het aangeven van een volle luier of langer droog blijven tussen het verschonen door. Misschien zit er al regelmaat en ritme tussen de plasjes en poepjes?

Wees geduldig en neem de tijd voor het trainen van de zindelijkheid bij je kindje. Het is iets wat je kind moet leren, net als eten, praten en lopen. Ongelukjes horen daar natuurlijk ook bij, dus vermijd boos worden of je geduld verliezen. Dit werkt juist averechts en dat wil je niet hebben.

Zorg ervoor dat je een routine van het gaan naar de wc of het potje creert: breng je kind op vaste tijden naar het toilet, zoals wanneer het wakker wordt, na elke maaltijd en voor het slapengaan. Kijk of je kind liever op een potje gaat of toch meteen op het toilet. Zorg in dat geval voor een krukje en eventueel een toiletbrilverkleiner, want dat grote gapende gat in de wc kan best spannend zijn voor je kleintje. Bovendien heeft je kind zo de mogelijkheid om zelfstandig naar de wc te gaan.

Blijf positief en forceer het niet

Heel praktisch, maar niet onnodig: zorg voor makkelijke kleding die snel aan en uit te trekken is, eventueel ook door je kindje zelf. De zomer is wat dat betreft het handigste seizoen om te beginnen met het trainen van de zindelijkheid, omdat je kind dan in ondergoed kan rondlopen zonder het koud te krijgen.

Onthoud ook dat het best even kan duren voordat je kind de smaakt van zindelijkheid te pakken heeft. Soms is een luier ‘s nachts nog nodig. Forceer dan ook niets, heb geduld en blijf positief: uiteindelijk werpt dat z’n vruchten af en is je kindje snel zindelijk. Kun jij gaan bedenken wat je gaat doen met die 600 euro die je overhoudt.

Terugval in zindelijkheid? Dat kan hierdoor komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen