Op vakantie? Deze slimme inpaktips zorgen voor een stressvrije trip

Eropuit Susan Dalstra 1 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Een koffer inpakken an sich is geen hogere wiskunde, maar een koffer goed inpakken is een kunst op zich. Zeker als je niet de hele vakantie langs de lokale drogisterij moet of in een obscuur souvenirwinkeltje een bikini moet kopen die eigenlijk alleen leuk staat als je zes jaar bent.

Dat leed is dus allemaal niet nodig als je even de aandacht en tijd neemt om je koffer in te pakken. Volg deze inpaktips op en je begint in ieder geval stressvrij aan je vakantie.

Inpaktips

1. Hoe groter de koffer, des te meer je erin stopt

En meer is lang niet altijd beter. Ga liefst voor een harde koffer van maximaal 56 centimeter breed zonder extra toevoegingen waar je dan weer allerlei extra prulletjes in kan proppen.

2. Tel je outfits af

De tweede tips van de inpaktips gaat over je outfits. Ga je een weekje weg? Gebruik dan de 5,4,3,2,1-regel. Beperk jezelf tot niet meer dan vijf setjes ondergoed en sokken, vier stuks bovenkleding, drie stuks onderkleding, twee paar schoenen en een hoed.  Je kan de lijst trouwens gerust aanpassen naar je eigen behoefte. Je kan altijd een bikini, sportkleding of jasje toevoegen aan de regel.

3. Leg alles neer wat je nodig hebt en kijk er dan kritisch naar

Alles neerleggen zorgt voor overzicht. Natuurlijk wil je ál je zomerjurkjes aan als je eindelijk naar een land gaat waar de gemiddelde temperatuur 30 graden is, maar denk je dat je die outfit waar je je in Nederland niet helemaal relaxt in voelt in Italië opeens wél te gek vindt? Wees eerlijk en schrap de ‘voor het geval dat’-categorie volledig. Die dingen kun je desnoods altijd nog op de plek van bestemming kopen.

4. Denk in Tetris

Oftewel: zorg dat er zo min mogelijk loze ruimte overblijft. Sokken kun je bijvoorbeeld in je schoenen proppen. Leg je schoenen onderin de koffer van hiel naar teen in een plastic tasje om te voorkomen dat de rest vies wordt. Hoe je je kleding precies opbergt, hangt af van je persoonlijke voorkeur maar dit zijn een paar populaire strategieën:

  • Rol je kleding op. Zo creëer je zoveel mogelijk ruimte en voorkom je kreukels.
  • Gebruik inpak-compartimenten. Deze kleinere tasjes houden je outfits geordend en compact.
  • Probeer de bundel-techniek. Rol ieder kledingstuk om één centraal item. Doe T-shirts en ondergoed in het midden en werk daaromheen met grotere stukken als blazers en jurken aan de buitenkant.

5. Leg vloeistoffen bovenop

Niet alleen in je handbagage, maar ook in je koffer. Je weet nooit wanneer de douane jouw koffer eruit vist, en dan is het wel zo fijn als ze je keurig gerangschikte koffer niet helemaal overhoop hoeven te trekken.

6. Gebruik een apart reis-toilettasje

Waarmee we bedoelen: een toilettasje dat ten alle tijde ingepakt is en je zo linea recta in je koffer kan stoppen. Zo voorkom je dat je lenzenvloeistof, je tandenborstel of wattenstaafjes (altijd die vermaledijde wattenstaafjes) vergeet. Ga ook voor handige 2-in-1 producten: een BB-cream werkt als foundation en dagcrème tegelijkertijd en een lichtroze lippenstift kun je ook inzetten als blush. En stop je toilettas altijd in een plastic tasje, want van een lekkende toilettas word je heel verdrietig.

7. Besluit wat je onderweg nodig hebt

Bedenk als je kinderen hebt welke spullen je onderweg nodig hebt en welke dingen je wel een paar uur kan missen. Het is handig om een rugtas te hebben waarmee je snel toegang hebt tot spullen die je tijdens de reis misschien nodig hebt. Zoals:

  • Een waterflesje, snacks en kauwgom (tegen oorpijn als je gaat vliegen)
  • Entertainment: boekjes, kleurpotloden, stickerboekjes, tekenpapier, kaartspelletjes
  • Pyjama’s, tandenborstel en tandpasta
  • Een extra paar kleren en misschien een dekentje
  • Een draagbare dvd-speler, een koptelefoon, de oplader en een handjevol dvd’s.

8. En… leer je kinderen inpakken

De laatste tip van de inpaktips is er eentje voor je kinderen. Niet omdat het praktisch is (dat is het niet), maar voor hun voorpret. Vooral als je een kind hebt dat het spannend vindt om van huis te gaan, kan dit helpen. Praat over wat jullie verwachten en nodig hebben en koop samen wat nieuw speelgoed, boeken of activiteiten waar ze onderweg plezier van hebben. Laat je kinderen een week voor de vakantie alvast hun koffer inpakken (en check wel even of ze niet hun hele koffer hebben volgestopt met knuffels). Dat zorgt ervoor dat ze op latere leeftijd het nog steeds leuk vinden om zich voor te bereiden op een vakantie.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme