Deze irrationele angsten hebben we stiekem allemaal

Persoonlijk Maaike Kooijman 12 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

We zijn allemaal volwassen vrouwen die weten dat er geen monsters onder het bed zitten en geen krokodillen in de wc. En toch… sommige dingen of situaties zijn gewoon doodeng, zelfs als we weten dat de kans maar héél klein is dat we ze tegen zullen komen. Dit zijn irrationele angsten waar je je ongetwijfeld in herkent.

Deze irrationele angsten hebben we stiekem allemaal

Je kinderen die een enge ziekte krijgen…

Je hebt – hopelijk – een kerngezond kind dat elke dag huppelend naar school gaat (en soms even niet). Toch gaan alle alarmbellen af zodra je zoon of dochter ook maar het minste pijntje heeft. Het helpt ook niet dat het volgens Google op z’n minst een chronische ziekte is, of erger nog, iets waar je binnen een jaar dood aan kunt gaan. Ja eh, dokter, ik weet dat ik vorige week ook al belde, maar…

… of verdrinken

Ja, je weet dat je kind kan zwemmen. En tóch voelt het niet zo heel fijn als ‘ie bij dat ene vriendje gaat spelen dat een zwembad heeft. O, en die boeien in de zee? Die liggen toch veel te ver! Blijf maar gewoon waar je voeten de grond raken, anders wordt mama ongerust.

Vissen die je voeten afbijten

Zelf vind je zwemmen trouwens ook niet altijd even prettig. Of je nu in natuurwater of in een zwembad vol chloor dobbert, ergens in je hoofd knaagt nog altijd het idee dat er zomaar ineens een vis aan je voet kan knabbelen – en dan níet zoals in een Thaise schoonheidssalon.

Mannen in de bosjes

We willen niet zeggen dat we geen enkele reden hebben om bang te zijn voor mannen: seksuele intimidatie en aanranding komen daarvoor veel te vaak voor. Toch is de kans niet zo héél groot dat die mannen in een bosje liggen naast de weg vanaf de sportschool. O, en ze gaan al helemaal geen ‘boe’ roepen.

LEES OOK: Is jouw kind bang voor onweer? Dit kun je doen

Je spullen vergeten in de trein

Als de trein bijna het station binnenrijdt, sta je vast op en check je de bank én de grond achter je. Vlak voor je het gangpad uit loopt, doe je hetzelfde. Maar zodra je de eerste stap op het perron zet, schiet er door je hoofd: wat als je iets Heel Belangrijks bent vergeten?

Clowns en poppen

Monsters? Pff, die bestaan niet. Maar als we een clown of een ander onherkenbaar verkleed iemand op straat zien lopen, verstijven we toch even. Ja, het zijn gewoon mensen, maar toch ook weer nét niet. En o ja, poppen kunnen ook best wel creepy zijn – vooral als hun ogen niet dicht kunnen. Brr.

Iemand die zich in je huis verstopt

Je komt thuis in een donker huis, en nét voor je het licht aanknipt weet je het zeker: er zit iemand in je huis. Een dief, een moordenaar, noem zo maar op. Alles is nou eenmaal net een beetje enger in het donker, dat kunnen we niet ontkennen.

Een vliegtuigongeluk

Statistisch gezien heb je een kans van slechts 1 op de 3,2 miljoen dat het vliegtuig waarin jij zit, neerstort. Toch zijn er genoeg mensen die doodsangsten uitstaan zodra ze zo’n enorm vliegend transportmiddel in stappen. En ja, je ergert je echt kapot aan die irritante tieners die door de veiligheidsinstructies heen tetteren. Hallo, jij wilt dus echt wel blijven leven. Wat nou als je kinderen wezen worden?

LEES OOK: Dit is wat elke ouder moet weten over nachtmerries en nachtangst bij kinderen

Te dicht bij een vrachtwagen rijden

Nog zo’n voertuig-gerelateerde angst: het liefst blijven we ver (maar dan ook echt) uit de buurt van vrachtwagens. Deze is trouwens helemaal niet zó irrationeel, want hé, dode hoek en zo. Gewoon goed blijven uitkijken dus.

Je sleutel in een put laten vallen

Ja, de klein is echt héél miniscuul dat de sleutel in je broekzat nét tussen de gleuven van een put verdwijnt – maar het zal je maar overkomen.

Een spin inslikken

Overdag zijn we niet zo bang voor spinnen; ze doen immers geen vlieg kwaad (of die eigenlijk juist wel). Maar zodra we moeten gaan slapen, begint de spinnenspeurtocht. Wat nou als we – of onze kinderen – een insect inslikken? Voor wie het nog niet wist: in werkelijkheid eten we helemaal geen spinnen in onze slaap.

Onder een ladder door lopen

Zwarte katten? Cute. Het getal dertien? Top. Maar onder een ladder door lopen? Brr, ons niet gezien. Om dan over bouwsteigers nog maar te zwijgen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme