6 redenen waarom pompoen zo onwijs goed voor je is

Gezondheid Inga Stoit 12 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Nu de herfst is aangebroken is de pompoen weer favoriet bij veel mensen. Deze mooi ronde oranje vrucht kent naast het decoratieve gedeelte veel gezondheidsvoordelen. Gebruik een pompoen dus niet alleen voor de sier, maar geniet er ook van!

Zowel het pompoenvlees als de zaden zijn reuze gezond. Pompoen is rijk aan L-tryptofaan, een stofje waardoor je je blij en tevreden voelt en wat ook positief werkt op de slaap. Daarnaast bevat het veel beta-caroteen, vitamine C, magnesium, kalium, mangaan, B-vitamines, koper, luteïne en zeaxanthine. De zaadjes zitten vol met eiwitten, vezels, ijzer, koper, magnesium, mangaan, fosfor, zink en vitamine K, en ook gezonde onverzadigde vetten.

Naast al deze voordelen komen er nóg 6 andere bij:

1. Gewichtsverlies

De pompoen is laag in calorieën maar rijk aan vezels en water, wat het een goede voeding maakt voor iedereen die op de calorie inname let. Het bestaat voor 90 procent uit water, telt maar liefst 50 calorieën, en bevat 3,5 gram vezels per ½ kop pompoen. Winning én lekker!

2. Ogen

Net als alle andere oranje fruit en groenten, is pompoen rijk aan beta-caroteen (wat het lichaam omzet naar vitamine A). Vitamine A samen met de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, verbeteren de gezondheid van het oog. Het helpt staar te voorkomen en vermindert het risico op maculadegeneratie (oogziekte).

3. Haar en huid

Pompoen is ideaal voor een doffe huid, acne en een ouder wordende huid. Vitamine A en C kalmeren de huid en stimuleren ook de collageenproductie. De zink is goed tegen acne omdat het de olieproductie beheerst en helpt bij het genezen van de huid. De essentiële vetzuren en vitamine E helpen huidcellen een goede barrièrefunctie te behouden.

4. Ontstekingsremmend

De vitamine A en vitamine C in pompoen helpen infecties te bestrijden en ontstekingen te verminderen. Pompoenpitolie helpt ook om schimmelinfecties te bestrijden. En daarnaast helpt vitamine C bij het herstellen van verkoudheid. Het is dus een goede bacterie-killer en bruikbaar voor een goed immuunsysteem.

5. Gezonde botten

Het magnesium in pompoen bouwt samen met calcium aan gezonde botten. Het is namelijk zo dat 65% van het magnesium dat je eet in de botten wordt geplaatst. Daarnaast dragen koper, zink, mangaan en vitamine K in de pompoen bij aan een goede botgroei.

6. Hart en bloeddruk

Magnesium is nodig voor tal van chemische reacties in het lichaam. Pompoen is rijk aan magnesium, maar zit ook boordevol kalium en vezels, wat nuttig is voor het beheersen van de bloeddruk, het verminderen van hartziekten en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast helpen de 2 B-vitaminen in pompoen (niacine en folaat) bij een gezonde bloedsomloop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme