Niks lui! Dit is de reden waarom wel liever op de bank liggen dan gaan sporten

Gezondheid Rachelle Abbas 12 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Kom toch eens van de bank af’, zeg je dat (of iemand anders, nog erger) wel eens tegen jezelf? Geen zorgen: er schijnt een biologische reden te zijn waarom je liever op de bank zit dan aan lichaamsbeweging doet!

Dit is de biologische reden – en zo kun je je luiheid overwinnen:

Lichaamsbeweging

Als het op lichaamsbeweging aankomt, besteden veel van ons meer tijd aan het uitleggen waarom we echt geen tijd hebben of zin hebben om onze schoenen aan te trekken en de deur uit te gaan. Volgens de American Heart Association hebben we maar 150 minuten matige lichaamsbeweging per week nodig, maar velen van ons bereiken dat doel niet. Is het omdat we vastbesloten zijn om te luieren? Een nieuw onderzoek van de University of British Columbia suggereert dat er een andere obstakel is dat mensen van de gym weghoudt, en dat ligt niet aan een gebrek aan motivatie, tijd of energie. Het zijn onze hersenen.

Onderzoek

Matthieu Boisgontier, een postdoctoraal onderzoeker, merkte een verontrustend trend op: hoewel er veel geld en moeite is gestoken (en nog steeds wordt gestoken) in campagnes en onderzoeken om mensen aan te moedigen een actieve(re) levensstijl aan te nemen, is er niks verbeterd. In 2016 bleek meer dan een kwart van de volwassen bevolking van de wereld – ongeveer 1,4 miljard mensen van 18 jaar en ouder ‘onvoldoende lichaamsbeweging’ kreeg, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie.

Samen met een andere postdoctoraal onderzoeker ging Boisgontier op zoek naar de reden waarom mensen wel de behoefte hebben om regelmatig te sporten, maar moeite hebben om het te gaan doen of het vol te houden.

Je blijft calorieën verbranden als je dit ‘s morgens drinkt (nee, geen koffie!)

Het resultaat

Het blijkt aan onze hersenen te liggen. Het probleem is dat de hersenen van mensen geconditioneerd zijn om de gemakkelijkste route te kiezen, wat ook de minste hoeveelheid energie vraagt.

Het maakt dus niet uit wat je denkt te willen, de onderzoekers zeggen dat je hersenen je willen laten zitten op de bank om energie te besparen. Wanneer je alleen al begint te denken aan fysieke activiteiten, dwingt het je hersenen om harder te werken om de drang tegen te gaan, ontdekten de onderzoekers. Zelfs, als je al zo ver bent dat je in de sportschool staat, dwingen je hersenen je om de lift te gebruiken in plaats van de trap.

Aantrekkingskracht op sedentair gedrag

Het brein heeft een ‘automatische aantrekkingskracht op sedentair gedrag’. Je vertoont sedentair gedrag als je een activiteit uitvoert die weinig energie kost. Boisgontier voegt er aan toe dat het waarschijnlijk afkomstig is van een evolutionaire aanpassing die energiebesparing bevordert. Het kan dateren uit overlevingsinstincten. Het behoud van onze fysieke energie was natuurlijk essentieel voor het voortbestaan van de mens, het stelde ons in staat om efficiënter te zijn in het zoeken naar voedsel en onderdak en roofdieren uit de weg te gaan.

Luiheid

Sommige mensen noemen het luiheid, maar als je het bekijkt vanuit een evolutionair perspectief hoeft het geen luiheid te betekenen. Het werkt dus niet om tegen jezelf te zeggen dat je maar eens van die bank af moet komen. De oplossing is om je oefening meer op een spel te laten lijken; kies iets waardoor het niet voelt alsof je aan sporten doet en je hebt meer kans dat je het doet. Een andere strategie is om meer activiteit op te bouwen in je dagelijkse routine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme