Onderzoek toont aan waarom koffie niet goed is voor kinderen

Gezondheid Inga Stoit 16 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Voor ons volwassenen kan koffie geen kwaad (in mate althans), het kent zelfs tal van gezondheidsvoordelen. Maar voor kinderen is dit een minder goed idee. Het is namelijk tot vandaag de dag niet duidelijk wat voor invloed koffie op de ontwikkeling van de hersenen heeft.

Misschien geef jij je (kleine) kinderen geen koffie maar dat betekent niet dat niemand dit niet doet. Kinderen beginnen namelijk vaak eerder aan koffie dan men denkt.

Koffie voor kinderen

Hoeveel kinderen precies koffie drinken is onduidelijk. Maar wat wel bekend is, is dat maar liefst 70% van de kinderen consumeert dit cafeïne rijke drankje al op een bepaald moment.

Dit zijn resultaten uit het onderzoek van the American Academy of Pediatrics. Naarmate de kinderen ouder worden, des te meer zij ervan gaan drinken.

4 kleine manieren waarop je kinderen het belang van mentale gezondheid leert

Sinds 1980 is het drinken van koffie onder jong volwassenen met 50% gestegen. Er werd een onderzoek gedaan onder 4000 naar schoolgaande kinderen, en wat bleek: de kinderen die zowel koffie als frisdrank dronken verdubbelden hun risico op slaapstoornissen.

Er is geen vast gegeven vanuit de overheid over hoeveel cafeïne kinderen mogen consumeren, maar in Canada is er een grens van 45 mg per dag gesteld. Dit staat gelijk aan een blikje frisdrank van een willekeurig merk.

Jong geleerd, oud gedaan: tips om kinderen goede gewoonten aan te leren

Zorgen

Niet iedereen maakt zich zoveel zorgen om koffie drinkende kinderen, dit blijkt maar weer uit die 70%. Ouders maken zich eerder zorgen om andere cafeïnehoudende dranken zoals bepaalde soorten frisdrank. Deze smaken namelijk lang niet zo bitter en worden om die reden vaak eerder en in meerdere hoeveelheden geconsumeerd.

Vooralsnog is het aan te raden kinderen uit de buurt van koffie te houden. Cafeïne kan slecht voor hen zijn, en dit risico willen wij uiteraard niet nemen. Wat al deze risico’s naast slaapstoornissen precies inhouden is nog onduidelijk, maar laten we liever het zekere voor het onzekere nemen en de gezondheid van onze kids beschermen.

Onderzoek wijst uit: kinderen die veel buiten zijn hebben later een betere mentale gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme