Jong geleerd, oud gedaan: tips om kinderen goede gewoonten aan te leren

Opvoeden Valéry de Voijs 28 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Onder het mom ‘jong geleerd is oud gedaan’ kun je niet vroeg genoeg beginnen om je kinderen goede gewoonten aan te leren. Niet dat jij je zoon op drie jarige leeftijd zijn boterham met bestek moet laten eten, maar als hij bij zijn vriendjes gaat spelen wil je natuurlijk wel dat hij zich een beetje gedraagt. Met deze tips leer jij je kinderen goede gewoonten, waar ze de rest van hun leven wat aan zullen hebben.

Eigenlijk is opvoeden gewoon een kwestie van hard je best doen tot ze achttien zijn en dan maar hopen dat er iets is blijven hangen.

Goede gewoonten

Met deze tips zul je je kinderen goede gewoonten bij brengen, die ze (hopelijk!) de rest van hun leven onthouden.

1. Geef het goede voorbeeld

Best logisch: je kunt niet van jouw kinderen verwachten dat zij zich voorbeeldig gedragen als jij er zelf de kantjes vanaf loopt. Zien ze jou ontbijten, sporten of gezond eten? Dan zullen ze eerder geneigd zijn dit gedrag over te nemen.

2. Sporten

Zelf voel je je ook lekkerder als je sport, toch? Sporten is niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook voor onze mentale gezondheid. Als jij je kinderen van jongs af aan leert hoe lekker het is om actief bezig te zijn (buiten spelen, voetballen, in de tuin meehelpen, etc), zullen zij daar later de vruchten van plukken

3. Gezond eten

Eén van de beste gewoonten waar jij als ouder een grote invloed op hebt, is gezond eten. Als jij de kasten vol hebt liggen met snoepgoed en drie keer per week bij de snackbar staat, is de kans groot dat zij deze slechte gewoonten overnemen. Andersom werkt het precies hetzelfde: kook jij gezond en leer jij je kids waarom het belangrijk is om genoeg groenten te eten, dan zullen ze (ok, op het begin met lichte tegenzin) daar later echt wel wat aan hebben. Trust me, het gevecht met de groenten gaat dus echt de moeite waard zijn!

4. Samen boekjes lezen

Nog zo’n goede gewoonte: lezen. Door samen een boekje te lezen of je kids aan te moedigen even te lezen, zullen zij deze goede gewoonte vanzelf overnemen. Als je merkt dat je kind een mega grote hekel heeft aan lezen, is het misschien niet zo slim om te blijven pushen, maar je snapt het idee.

5. Leer je kind zichzelf te vermaken

Niet alleen fijn voor je kids, maar ook lekker handig voor jezelf als jouw kinderen niet van iemand afhankelijk zijn om plezier te maken. Als jouw kind zichzelf kan vermaken, zal hij uiteindelijk minder afhankelijk zijn van zijn omgeving.

6. Laat je kind een hobby ontwikkelen

We snappen dat het niet altijd even leuk is om die valse viool aan te moeten horen, maar geloof me: uiteindelijk ga je blij zijn als jouw zoon of dochter een hobby heeft. Of jouw kind nu een muziekinstrument bespeelt of het ene canvas na het andere beschildert… het hebben van een hobby is een mega goede gewoonte die jij echt wel wilt aanmoedigen.

10x manieren om je kind te leren wat respect is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme