Je baby in slaap voeden: wel of geen goed idee?

Kinderen Maartje Scheffer 14 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Geef je je baby borstvoeding, dan is het vast meer dan eens voorgekomen dat je baby in slaap valt tijdens het voeden. Je kunt je voorstellen dat dat een heerlijke manier is voor je kleine om in te doezelen. Maar is het goed om je baby te laten wennen aan het in slaap voeden?

Want je vraagt je misschien af of je baby zo niet ‘verwend’ raakt en straks alleen nog maar met de borst in zijn mond in slaap wilt vallen. Of valt het allemaal best mee?

Slapen tijdens de borstvoeding

Baby’s vinden de borst een heerlijk plekje: het is warm, ruikt heerlijk, er komt een heerlijk goedje uit en mama is dichtbij. Geen wonder dus dat ze vaak vanzelf in slaap vallen als ze borstvoeding krijgen. Maar misschien heb je je twijfels of dit wel zo’n goed idee is, want wat als je baby niet meer op andere manieren in slaap wilt vallen?

Gelukkig kan het in slaap vallen van je baby aan de borst helemaal geen kwaad. Door de oxytocine die vrijkomt tijdens het voeden, een volle buik en de warmte van mama is dit een erg fijne manier om in een diepe, diepe slaap te vallen. Je kunt je baby daar niet mee ‘verwennen’: iedere baby zal op een gegeven moment leren in slaap te vallen zonder jouw borst, vroeg of laat. Deze periode van het in slaap vallen aan de borst is voorbij voordat je het weet, dus laat het vooral toe als het goed werkt voor jou en je baby.

Slaapassociaties

Wel kan het ervoor zorgen dat je baby enkel de borst associeert met slapen: de borst wordt dan een slaapassociatie. En slaapassociaties zijn vaak moeilijk te doorbreken, als je baby er eenmaal eentje heeft. Jullie zullen natuurlijk in een andere slaapassociatie groeien zodra de borstvoedingsperiode erop zit, maar sommige moeders vinden dit hinderlijk.

Echter hoeft de borst als slaapassociatie geen probleem te zijn, als dit voor jou ook een relaxte en makkelijke manier is om je baby in slaap te krijgen: wiegen, zingen of je kind mee in de wandelwagen zijn immers ook manieren die (soms meer) moeite kosten om je kind in slaap te krijgen.

In slaap voeden en reflux

Vaak wordt geadviseerd je baby na een voeding vijftien tot dertig minuten rechtop te houden, zodat de voeding goed naar beneden kan stromen. Zo krijgt je baby minder snel last van reflux, wat betekent dat de voeding terug naar boven komt. Dat kan erg ongemakkelijk zijn voor je baby. De ene baby heeft er meer last van dan de ander, maar het kan zo zijn dat door het in slaap voeden je baby een grotere kans heeft om last te krijgen van reflux. Als je dit merkt, en je baby vaak met een vastzittend boertje of spuug wakker wordt na het voeden, is het misschien wel een goed idee om je baby niet direct na een voeding in slaap te laten vallen en eerst nog even rechtop te houden.

Borstvoeding geven bij warm weer: heeft je baby extra vocht nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme