Zo bescherm je een baby in de kinderwagen op de veiligste manier tegen de zon

Ouderschap Laurien Bleeker 14 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

De zon staat stralend aan de strakblauwe hemel en het kwik stijgt tot ongekende hoogte in ons land. Dat betekent vooral lekker buiten eten, spelen aan zee en wandelingen door het park. Met een baby kan dit ook allemaal, maar pas goed op met de kinderwagen. De temperatuur in de reiswieg kan namelijk heel snel heel hoog oplopen. En dat is gevaarlijk voor je (pasgeboren) baby.

Kinderen kunnen hun temperatuur nog niet goed zelf reguleren, dus is het belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Er wordt veel gewaarschuwd over de hoge temperaturen van auto’s die in de zon staan, ook al staat een raampje open. Maar ook de kinderwagen kan extreem heet worden.

Zo bescherm je je baby in de kinderwagen veilig tegen de zon

Stichting Veilig Kind deed onderzoek naar de temperatuur in de kinderwagen. Veel ouders gooien namelijk een dunne, ademende hydrofieldoek over de kinderwagen waar hun baby in ligt te slapen. Uit goede bedoelingen, want ze willen hun baby beschermen tegen de zon. Heel begrijpelijk en ik geloof dat ik dit zes jaar geleden, toen de oudste net geboren was, ook deed. Ik wist niet beter en dacht zo mijn kindje uit de zon te houden. Gelukkig is dit goed afgelopen, maar nu ik weet wat het met de temperatuur doet, kan ik het niet vaak genoeg zeggen tegen andere ouders.

Een hydrofieldoek over je wagen laat de temperatuur van je baby namelijk wel met zeven tot acht graden stijgen. En dat is levensgevaarlijk… Maar ook een speciale zonnekap (die de hele opening van de wagen bedekt), de kap van de wagen die volledig omlaag kan, een deken en een Dooky (zonnescherm, zelfs als je openingen aan de zijkant houdt) laten de temperatuur in de kinderwagen flink stijgen. Je baby kan deze warmte zelf niet kwijt en kan een zonnesteek oplopen, maar ook oververhitting of er zelfs aan overlijden.

Wat kan je wel doen om je baby te beschermen tegen de zon?

Het enige item dat de temperatuur niet liet stijgen is een parasol die aan de stang van de kinderwagen bevestigd werd. Zo kan je toch je kind beschermen tegen de zon, maar komt er wel genoeg frisse lucht binnen. Kleed verder je baby zo dun mogelijk aan en houd je mini extra goed in de gaten. Zet verder de kinderwagen nooit stil in de brandende zon, maar altijd in de schaduw en blijf op het heetst van de dag binnen.

Zwanger en een hittegolf: met deze tips kom je bloedhete zomerse dagen door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen