Jitske (32): ‘Ik stopte met borstvoeding, omdat ik een hekel had aan kolven’

Baby Laura Saija 4 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Borstvoeding vond ze fantastisch en een magisch moment tussen haar en haar zoon. Helaas had Jitske zo’n hekel aan kolven dat ze daarom stopte met borstvoeding geven. “Ik voelde me een soort koe die gemolken werd”, vertelt ze aan Famme.

“Toen ik in de kraamweek begon met borstvoeding geven, had ik daar helemaal geen verwachting van. Het was prima als het zou lukken, maar ik zou het ook accepteren als het niet lukte en ik over zou moeten stappen op kunstvoeding.

Borstvoeding en kolven

Ik had geluk, de borstvoeding kwam goed op gang en het voeden verliep vlekkeloos. Nooit had ik verwacht dat het zo bijzonder zou zijn om een kleine baby te mogen voeden met je eigen melk. Een klein kindje zien groeien volledig op de melk die je zelf produceert.

Ook het gevoel dat het me gaf vond ik geweldig, ik voelde echt een speciale band ontstaan tussen mij en mijn zoon Filip. Helaas was mijn verlof na tien weken afgelopen en moest ik weer aan de bak. Vier dagen per week moet ik weer naar kantoor.

De haat-liefdeverhouding met kolven

Aan de ene kant had ik er zin in, maar aan de andere kant kon ik mij niet voorstellen dat ik mijn baby moest missen. Bijna drie maanden waren we onafscheidelijk geweest en heb ik hem borstvoeding gegeven op verzoek. Ik wist dat Filip in goede handen was bij het kinderdagverblijf, maar toch brak het mijn hart om hem daarheen te brengen.

Van tevoren was ik al begonnen met kolven, zodat ik genoeg voorraad had om mee te geven naar de crèche. Ik wilde namelijk wel dat Filip alleen mijn moedermelk zou drinken en wilde niet overstappen op kunstvoeding.

Het ongemak op het werk

Wat verschrikkelijk vond ik dat kolven. Ik voelde me een soort koe die gemolken werd. Ook vond ik het pijnlijk en een enorm gedoe met schoonmaken. Ook op mijn werk werd het me niet makkelijk gemaakt. Er was nog geen ruimte ingericht als kolfruimte dus ik moest kolven in een vergaderruimte. Hier werd nog snel even een slot op de deur gezet zodat niemand mij kon storen.

Ik voelde me ontzettend ongemakkelijk. Ik had al een hekel aan kolven en nu zat ik daar ook nog open en bloot in de vergaderruimte te kolven. Ook had ik totaal geen privacy. Er werd regelmatig op de deur geklopt, als iemand de vergaderruimte nodig had.

Stoppen met borstvoeding

Ook het opbergen vond ik maar irritant, ik moest mijn gekolfde melk in de koelkast zetten tussen andermans lunch. Ik voelde me er helemaal niet prettig bij. Na een aantal weken was ik het zat. Ik besefte me dat het borstvoeding avontuur er voor mij op zat, want dit werkte niet. Het kolven stond me zo tegen dat ik ermee ben gestopt.

Dat betekende dat mijn melkproductie snel terugliep en dat ik Filip geen borstvoeding meer kon geven. Het was jammer, maar kolven was voor mij geen optie en stoppen met werken om borstvoeding te blijven geven ook niet.”

Had ik maar nooit… Zo abrupt gestopt met borstvoeding geven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme