Kaas, brie, mozzarella: welke kazen mag je eten tijdens de zwangerschap?

Zwanger Wilma Groothuis 3 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Ben jij nou een echte kaasliefhebber en ondertussen ook zwanger? Dan vraag je je misschien af of je nog wel kaas mag eten tijdens je zwangerschap? In dit artikel zetten we alles duidelijk op een rijtje voor je.

Oude kaas, jonge kaas, mozzarella, geitenkaas, feta, brie: loopt het water je al in de mond? Dat snappen we, want voor veel vrouwen is kaas een echte favoriet. Daarnaast kan het ook nog eens een echte zwangerschapscraving zijn. Dan is het wel goed om te weten welke kazen je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap.

Rauwmelkse kaas

Het goede nieuws is dat je weldegelijk kaas mag eten als je zwanger bent. Het slechte nieuws is dat je helaas niet alle kazen mag eten. Het is hierbij belangrijk om te weten dat je rauwmelkse kazen, ook wel au lai cru genoemd, het beste kan laten staan. Deze kazen zijn gemaakt van rauwe melk, wat betekent dat deze melk niet gepasteuriseerd is.

In rauwe melk kunnen bacteriën zitten die schadelijk zijn voor je ongeboren baby, zoals de listeriabacterie. Als je tijdens je zwangerschap deze bacterie krijgt, kan een miskraam of vroeggeboorte het gevolg zijn. Kijk daarom ook altijd op de verpakking, als het rauwmelkse kaas is, dan moet er ‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lai cru’ op staan. Dit zijn vaak kazen die geen fabrieksverpakking hebben,

Gelukkig worden er in Nederland bijna geen rauwmelkse kazen gemaakt. En als je ze wel in huis hebt, dan kun je ze wel eten als je ze goed verhit (85+ graden), want dat overleeft de bacterie niet.

Kaas van gepasteuriseerde melk

De kazen die je wel mag eten tijdens je zwangerschap, zijn degenen die van gepasteuriseerde melk zijn gemaakt. Doordat de melk gepasteuriseerd is, worden de bacteriën die erin zitten onschadelijk gemaakt. Kijk ook hiervoor op de verpakking, er staat dan ‘gepasteuriseerd’ op. De meeste kazen die je in de supermarkt vindt, zijn gepasteuriseerde kazen.

De volgende kazen mag je eten, zolang je zelf ook nog even checkt of er ook daadwerkelijk ‘gepasteuriseerd’ op staat:

  • Geitenkaas
  • Feta
  • Mozzarella
  • Harde kazen zoals oude kaas, jonge kaas, Hollandse belegen kaas en cheddar
  • Blauwschimmelkazen zoals Gorgonzola, bleu d’Auvergne en cabrales
  • Zachte kazen zoals brie, chaumes en munster.

Niet gepasteuriseerde kazen

Eigenlijk is de enige kaas waar je echt mee moet oppassen, Roquefort. Dit is een rauwmelkse kaas en hoewel hier de listeria bacterie nog nooit is gevonden, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Verder zijn er weldegelijk kazen die niet gepasteuriseerd zijn, maar vind je deze niet zo snel in de supermarkt.

Waar de meeste kazen uit de supermarkt gepasteuriseerde kazen zijn, kan dat in een kaaswinkel nog wel eens anders zijn. Zo kunnen zachte kazen hier ongepasteuriseerd liggen, hetzelfde geldt voor mozzarella. Als je twijfelt of je ziet het niet staan op de verpakking, raadpleeg dan altijd even een medewerker om het zeker te weten.

Ben je zwanger? Dit kun je dan beter niet eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme