Laura’s baby kreeg een allergische reactie: ‘Zijn lippen zwollen binnen een paar minuten helemaal op’

Babyvoeding Laura Saija 3 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

De baby van Laura (35) krijgt een allergische reactie tijdens de lunch. “We zetten de sirene aan, want we moeten zo snel mogelijk in het ziekenhuis zijn”, zei het ambulancepersoneel.

“Op de verjaardag van mijn dochter, zaten we gezellig met ons gezin te lunchen. Mijn jarige dochter (4), mijn dochter (2), mijn zoon van zeven maanden en mijn partner waren er bij.

Allergische reactie

Het was een feestlunch. Er was van alles wat, lekkere broodjes, een fruitsalade, taartjes. Daarna zouden we met z’n allen iets leuks gaan doen, maar dat kwam er niet van.

Mijn zoon Hunter mocht ook gezellig mee lunchen. Hij was op dat moment zeven maanden. Van de fruitsalade maakte ik voor hem een fruithapje en hij kreeg kleine stukjes brood. Op het laatst kreeg hij ook een hapje van het taartje. Bij een derde kind ben je daar allemaal wat makkelijker in.

Huisarts

Na de lunch gaf mijn partner Hunter zijn normale melkfles voor zijn middagdutje. Toen merkte hij het meteen op: “Het lijkt wel of zijn lip helemaal dik is…”, zei hij verbaasd. Ik keek en zag het meteen: “Hij heeft een allergische reactie!”, riep ik.

Ik handelde zonder overleg en zonder een seconde te verspillen. Ik belde de huisarts, want die zit dichtbij ons huis. “We zijn op dit moment met lunchpauze, toets 1 voor levensbedreigende spoed”, kreeg ik te horen. Ik drukte zonder na te denken op 1. Toen er iemand opnam, zei ik meteen dat mijn zoon van zeven maanden een allergische reactie had en dat zijn hele lip opgezwollen was.

Adrenalineshot

“Kan je hierheen komen?”, was het eerste wat ze zei. Zonder antwoord te geven, riep ik naar mijn partner: “Breng hem snel daarheen!”. Hij stapte in de auto. Ik bleef achter met onze dochters, omdat ik bij hen nog schoenen en een jas aan moest trekken. Een paar minuten later kwamen wij ook bij de huisarts aan.

Inmiddels lag hij in een behandelkamer, stonden er drie huisartsen om hem heen, hadden ze zijn bovenkleding uitgetrokken, had hij een antihistamineprik en een adrenalineshot gehad. Ze wilden geen enkel risico nemen, omdat ze met een baby te maken hadden en ze niet wisten of zijn keel ook opgezwollen was of nog opgezwollen zou raken.

Ambulance

Als er een adrenalineshot gegeven wordt, is het procedure dat de ambulance gebeld wordt. “De ambulance is gebeld”, zeiden ze toen ik binnenkwam. Ik schrok een beetje van het hele tafereel en ook mijn twee dochters waren bang. Ik denk dat ik lijkbleek wegtrok, want een van de huisartsen kwam aan me vragen of het wel goed ging en of ik even moest gaan zitten.

Ergens had ik gehoopt dat ik bij de huisarts aan zou komen en dat ze hem antihistamine hadden gegeven en me zouden vertellen dat het allemaal wel mee viel.

Naar het ziekenhuis

Niet veel later kwam de ambulance eraan. Hunter werd met zijn maxi-cosi op een brancard vastgezet. Hij werd aan allemaal machines gekoppeld om zijn vitale functies te meten. Ook werd er alvast een infuus geprikt, zodat ze daar geen tijd aan kwijt zouden zijn in het ziekenhuis. Gelukkig bleken zijn hartslag en zuurstofgehalte goed.

Ik stapte in de ambulance om mee te rijden naar het ziekenhuis. “Mevrouw, alle waarden van uw zoon zijn goed. We zetten alleen wel de sirene aan, want we moeten zo snel mogelijk in het ziekenhuis zijn omdat hetgeen waar hij een reactie op heeft gekregen nog in zijn systeem zit”, zei de ambulanceverpleegkundige om me gerust te stellen, maar toch realistisch te blijven.

Allergietest

Met Hunter ging het ondertussen goed. Zijn lip was niet meer opgezwollen en hij viel zelfs in slaap in de ambulance. Het middagdutje die hij nog niet gedaan had. Eenmaal in het ziekenhuis werd hij geobserveerd, maar gelukkig werd de allergische reactie niet erger.

Tot op de dag van vandaag weten we niet waar hij een reactie op kreeg. Hunter is nog wel getest op allerlei noten, omdat in het taartje marsepein zat en dat is gemaakt van amandel. Er kwam nergens iets uit. Ook op testte hij niet allergisch voor kiwi, die in zijn fruithap zat.

We merken wel dat hij vaak overgevoelig is voor bepaald voedsel, dat uit zich in eczeem en rode vlekken. Een heftige allergische reactie heeft hij gelukkig nooit meer gehad. Ik draag nog wel altijd zijn antihistaminedruppels bij me, gewoon voor de zekerheid.”

Allergie- informatie en symptomen bij kinderen: alles wat je moet weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme