Kamerplanten stekken voor beginners: zo stek je de Pannenkoekplant

Lifestyle Sharon van der Werf 30 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kamerplanten stekken is populair in Nederland. Daar staan we helemaal achter: kamerplanten stekken is immers hartstikke leuk! Daarom vertellen we je maar al te graag over het stekken van jouw favoriete kamerplant, zoals de bekende pannenkoekplant.

Groeien er rond jouw moederplant baby’s? Gefeliciteerd! Dat betekent dat de pannenkoekplant het ontzettend naar zijn zin heeft. Maar laat de stekjes liever niet te lang zitten. Niet alleen is het leuk om de pannenkoekplant te stekken en een baby op te zien groeien tot een volwassen plant, het is ook nog eens beter voor de moederplant.

Stekken van kamerplanten

Als je alle baby’s laat staan, gaat er veel energie van de moederplant naar de pups. Dit betekent dat de moederplant zelf niet genoeg energie krijgt om te groeien. Daarnaast is het stekken van kamerplanten hartstikke goed voor je, dus je hebt niets te verliezen.

Het stekje van de moederplant verwijderen

De pannenkoekplant maakt twee soorten stekjes aan: stekjes aan de pannenkoekplant zelf, en stekjes in de aarde. Beide zijn gemakkelijk te stekken als je weet waar je moet beginnen.

Stekjes die aan de pannenkoekplant zelf groeien, kan je er voorzichtig afsnijden met een steriel mesje. Doe dit pas als de pups minstens 4 centimeter groot zijn – anders is de kans groot dat de stekjes nog niet sterk genoeg zijn om te overleven. Zet de stekjes daarna op water (zie hieronder).

Stekjes die in de aarde groeien, zitten alleen via de wortels aan de pannenkoekplant vast. Vaak hebben deze stekken ook al eigen wortels. Deze maak je los van de moederplant door met je vingers de wortels los te wroeten. Probeer zo veel mogelijk wortels aan het stekje vast te laten zitten. Zit de stek nog vast aan de moederplant? Dan kan de de wortels zo dicht mogelijk bij de moederplant los snijden met een steriel mesje.

Pannenkoekplant stekken op water

Heeft jouw pannenkoekplant nog niet genoeg wortels om zelfstandig te groeien? Dan kan je het stekje laten wortelen op water. Zorg ervoor dat de blaadjes en steeltjes van de plant niet in het water staan, dit kan ervoor zorgen dat de blaadjes gaat rotten.

Pannenkoekplant stekken in aarde

Als de stek al wel een paar wortels heeft, dan kan je de stek meteen in de aarde zetten. Het beste gebruik je zaai- en stekgrond, maar normale potgrond is ook prima. Druk de grond niet hard aan, maar zorg ervoor dat de grond luchtig blijft.

Stekken met stekpoeder

Twijfel je of jouw plantje al wortels heeft die sterk genoeg zijn om te overleven? Dan kan je er altijd voor kiezen om het onderste gedeelte te dopen in stekpoeder voordat de wortels de grond in gaan. Stekpoeder stimuleert het aanmaken van wortels, zodat jouw plantje zonder zorgen verder kan groeien.

Dit artikel verscheen eerder op Roomed

5x (Onverwachte) Voordelen van planten in je woonkamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme