Kan een rommelig huis kinderen beïnvloeden?

Kinderen Lisanne de Vaan 7 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Met kinderen in huis wordt het al vrij snel een rommeltje. De vuile was stapelt zich in hoog tempo op en je vindt speelgoed all over the place. In de gang struikel je over alle schoenen en jassen, en de keukentafel ligt vol tekeningen, bonnetjes en andere papieren. Kortom: het is een bende. Nou ja, bij sommigen van ons dan hè, want je hebt ook deze types.

Dus nee, niet in ieder huishouden gaat het er op deze manier aan toe, maar ik gok dat er aardig wat moeders zijn die zich in bovenstaande situatie herkennen. Niets om je voor te schamen. Een rommelig huis hoort er nou eenmaal een beetje bij als je kinderen hebt. Maar wat doet het eigenlijk met ze? Kan een rommelig huis kinderen beïnvloeden?

It’s a mess

Claire Kamp Dush denkt van wel. Ze leidde het Ohio State onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Social Science & Medicine, en vond dat een heel erg chaotisch huishouden gekoppeld is aan een verminderde gezondheid op vijfjarige leeftijd. Eén van de dingen die hier volgens haar aan bijdraagt is rommel.

‘In een zeer rommelig huis kunnen mensen niet vinden wat ze nodig hebben, en dat zorgt voor stress’, zegt Dush in een interview met The SpareFoot Blog. ‘En ik denk dat rommel mensen het gevoel kan geven dat ze een verminderde controle over hun omgeving te hebben. Kinderen pikken dat op.’

Dat zou dus betekenen dat kinderen indirect worden beïnvloed door veel rommel (via hun ouders). Maar het kan óók direct. Het zit namelijk zo: kinderen gedijen op routine en structuur. Ze vinden het fijn om te weten wat er gaat gebeuren en willen graag dat dingen lopen zoals verwacht. En met een rommelig huis wordt dat een stuk lastiger.

Want wat nou als je het lievelingsshirt van je kind niet kunt vinden tussen al die stapels was? En wat nou als je niet aan tafel kunt ontbijten omdat die helemaal bezaaid ligt met papieren en andere prullaria? Je ziet: rommel is een killer voor routine en structuur.

Weg concentratie

Een messy huis lijkt ook niet zo goed te zijn voor het concentratievermogen van kinderen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Neuroscience heeft aangetoond dat kinderen sneller afgeleid zijn als ze overal iets ‘interessants’ zien. En dat ‘interessants’ kan dus prima iets zijn dat rondslingert. Als je kind bijvoorbeeld huiswerk moet maken aan een tafel die vol ligt met boodschappenlijstjes, bonnetjes en andere brieven dan is het heel verleidelijk om daar even naar te spieken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor speelgoed dat in het zicht ligt.

Nu hoef je niet meteen in paniek te raken als je huis een keer wat rommelig is. Zolang het de spuigaten niet uitloopt en er genoeg ruimte is voor je kind om te spelen (en rustig huiswerk te maken) kan een beetje rommel vast geen kwaad. En aan de andere kant: een té netjes huis waar een kind nergens aan mag komen of een bad waarin een kind niet mag spetteren omdat de boel anders nat wordt, is ook niet wat het meest positieve effect op een kind heeft. Bottom line: overal waar té voor staat (te grote zooi, te netjes) is geen aanrader. Máár hey, een keer goed opruimen kan natuurlijk geen kwaad 😉

Zo deal je met de rommel in huis

  • Breek het werk op in kleinere taken en wijs vervolgens aan elke dag van de week een andere taak toe. Bijvoorbeeld: maandag wasdag, dinsdag stofzuigen, woensdag de badkamer schoonmaken enzovoorts.
  • Doe het samen met de rest van de familie en maak iedereen verantwoordelijk voor een (kleine) taak.
  • Maak een grote bak waar je al het speelgoed van de kinderen in bewaart (bijvoorbeeld op hun slaapkamer).
  • Creëer speciale plekken voor spullen die je vaak gebruikt, zodat je ze snel kunt vinden als je ze nodig hebt.
  • Als je iets niet gebruikt of niet meer hoeft te hebben, doe het dan weg. Opgeruimd staat netjes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme