Kim (33): ‘De complottheorieën hebben mijn huwelijk verpest’

Persoonlijk Valéry de Voijs 13 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Binnen een huwelijk hoef je het niet altijd eens te zijn met je partner. Dat Kim (33) vaak anders dacht over politieke zaken, vond ze juist interessant. Maar wanneer de ideeën van haar inmiddels ex-partner extreme vormen aannamen en zich ontpopte tot serieuze complottheorieën werd het voor Kim onmogelijk om haar huwelijk voort te zetten.

“Debatteren onder het avondeten was één van mijn favoriete dingen van ons huwelijk, maar mijn ex sloeg er helemaal in door. Er viel simpelweg niet meer mee te leven.”

Meningen, emoties en feiten werden gescheiden

“Van thuis uit heb ik meegekregen dat het belangrijk is om kritisch te zijn. Mijn vader heeft me altijd op mijn hart gedrukt om zelf na te denken, en niet zo maar klakkeloos informatie aan te nemen. Die denkwijze werd tijdens mijn studie politicologie alleen maar aangemoedigd. Zoals iedere student uit mijn klas vond ik het heerlijk om te discussiëren over bepaalde onderwerpen, maar we leerden ook om het onderwerp daarna te laten rusten. Een kwartier na ons debat zaten we samen in de kantine te lunchen en bespraken we onze weekendplannen.

Van mijn ouders, leraren en medestudenten heb ik geleerd om meningen, emoties en feiten van elkaar te scheiden. Voor mij was het dus niet meer dan normaal dat ik een andere mening kon hebben dan mijn gesprekspartner, maar nog steeds respect en liefde kon hebben voor de persoon die tegenover mij zat.

Op het moment dat ik mijn ex leerde kennen, leek hij er hetzelfde in te staan. Hoewel hij toentertijd een andere studie deed, kwamen we vaak samen met andere studenten in het café tegenover het universiteitsgebouw. Onder het genot van een drankje konden we uren discussiëren. Vooral als de hoogleraren bij ons kwamen zitten, werd het een feestje. Elkaar een beetje uitdagen; heerlijk vonden we het.

Hij werd een verbitterde man

Na het behalen van onze studies groeide onze vriendschap uit tot een relatie, en vlak daarna raakte ik in verwachting. De eerste jaren waren we heel gelukkig, maar langzaamaan begon mijn toenmalige partner te veranderen. Hij werd serieuzer, en kon zich soms enorm druk maken om kleine dingen. Zijn eigen moeder noemde hem zelfs een verbitterde man.

Met een beetje verbitterdheid kon ik nog wel leven. Het zal wel een fase zijn, dacht ik. Ik bleek ongelijk te krijgen. Zijn meningen werden steeds scherper, en hij kon dingen niet meer naast zich neer zetten. Hij dook in de complottheorieën. Volgens hem waren het echter geen theorieën; hij noemde zichzelf ‘wakker’.

Tijdens een etentje met vrienden heeft hij uren verteld over zijn flat Earth-theory waarbij hij de rest van het gezelschap ervan probeerde te overtuigen dat de wereld plat is. Eén van onze vrienden was toentertijd werkzaam als piloot. Mijn man zei vervolgens dat alle piloten een groot geheim bewaarden. Volgens hem hebben piloten namelijk beschikking tot allerlei kaarten waarop duidelijk te zien is dat de aarde plat is. Ook zou de maanlanding in scène zijn gezet, en in een studio zijn opgenomen. ‘De vlag wappert en er zijn geen sterren te zien’ was zijn argument.

Natuurlijk vielen deze argumenten niet in goede aarde bij onze piloot aan tafel, en het etentje veranderde in een nare ruzie. We zijn dan ook nooit meer uitgenodigd om langs te komen. ‘Jij bent welkom, Kimmie maar we hebben geen zin in die discussies van je man’ kreeg ik te horen.

Hij wilde onze zoon overtuigen

Ook al hield ik enorm veel van de vader van mijn kinderen, ik begon in te zien dat het niet meer langer kon op deze manier. Hij kon ‘s nachts uren wakker blijven om iedere documentaire over de moord op John F. Kennedy te kijken. Ook ons eigen koningshuis werd onder de loep genomen.

Hij is zelfs een keer door zijn collega’s naar huis gestuurd omdat hij tijdens de lunch maar bleef door gaan over Klaus Schwab en wat The Great Reset volgens hem betekent. Dat CEO’s en staatshoofden bij elkaar kwamen had volgens mijn ex-partner namelijk alles te maken met het smeden van geheime plannen om de gehele wereldbevolking te kunnen controleren. Na een tijdje had ik genoeg gehoord over chemtrails, illuminatie, MH17, 9/11, UFO’s in Area 51 en uiteraard het covid vaccin.

Ik wil best iedereens mening respecteren, en geloof dat we het echt niet altijd eens hoeven zijn met elkaar, maar door de houding en overtuiging van mijn ex was het onmogelijk om samen te leven. We verloren onze vrienden, en de sfeer werd er thuis niet beter op. Ook wilde hij onze zoon overtuigen van zijn ideeën, wat ik niet kon accepteren. Als mijn zoon zelf bepaalde overtuigingen zal krijgen in het leven, is dat zijn eigen keuze. Ik wilde in ieder geval niet meer dat mijn ex continue op hem ging inpraten, en heb uiteindelijk een einde gemaakt aan ons huwelijk.”

Hendrik (49): ‘Deze gekke actie heeft mijn huwelijk gered’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme