Ruim de helft van de ouders shopt tweedehands producten voor hun baby

Lifestyle Lisa van den Akker 13 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

We leven in een dure tijd en als je dan ook nog een kind verwacht, kun je helemaal je lol op. De ene kinderwagen is nog duurder dan de ander en dan heb je nog een hele lijst met spullen over die je ‘moet’ hebben. Gelukkig zijn er ook slimme manieren om te besparen op de babyuitzet. Eentje die vooral populair is, is het kopen van tweedehands spullen voor de baby.

Ruim de helft van de (toekomstige) ouders (54 procent) in Nederland koopt namelijk weleens tweedehands producten voor hun baby. De reden die ze daarvoor aangeven is in 64 procent van de gevallen om geld te besparen. Dat blijkt uit onderzoek van Factsnapp in opdracht van Marktplaats. Vooral commodes en kasten, kinderstoelen, boxen en buitenspeelgoed zijn in trek. Op het geven van een tweedehands kraamcadeau lijkt echter nog een taboe te rusten. Bijna 58 procent van de Nederlanders doet dat liever niet.

Tweedehands babyuitzet

De afgelopen twee jaar ziet Marktplaats dat Nederlanders steeds meer tweedehands producten kopen. Het onderzoek laat een vergelijkbaar beeld zien; ouders kopen regelmatig tweedehands producten voor hun pasgeborene(n). Ook het aantal mensen dat dit serieus overweegt, groeit. 17 procent van de ondervraagden doet dat nu nog niet, maar zegt het in de toekomst wel van plan te zijn.

De redenen om voor tweedehands te kiezen lopen uiteen. De korte gebruiksduur is voor 70 procent van de (toekomstige) ouders de voornaamste reden om geen nieuw product te kopen. 64 procent van de ondervraagden noemt vooral het financiële aspect als motivatie. Voor 54 procent is tweedehands net zo goed als een nieuw product en ook duurzaamheid is een belangrijke beweegreden (47 procent).

Geld besparen

Eind vorig jaar stelde het Nibud in het rapport ‘Rondkomen en betalingsproblemen 2022’ dat betalingsproblemen van gezinnen zich opstapelen. De kosten van het levensonderhoud zijn fors en het Centraal Bureau voor de Statistiek rapporteert nog steeds over hoge inflatie. Gezinnen met jonge kinderen krijgen dit jaar bovendien te maken met een forse verhoging van tarieven voor kinderopvang.

Het Nibud oppert tal van suggesties om geld te besparen, waaronder tweedehands kopen in plaats van nieuw. Maaike Veeling, woordvoerder Marktplaats: “Naast de uitkomsten van het onderzoek, waarin (aanstaande) ouders dus nadrukkelijk het financiële argument noemen voor de aanschaf van tweedehands babyproducten, hebben we ook gekeken naar het gebruikersgedrag op ons handelsplatform. In de afgelopen jaren komt duidelijk naar voren dat de kinder- en babycategorie één van de populairste categorieën op ons platform is. Zo werd er in 2022 ruim 10,3 miljoen keer gezocht op diverse babyproducten.”

Buggy populairst

Meubilair en vervoersmiddelen behoren tot de populairste tweedehands babyspullen, zo blijkt uit gebruikersgedrag op Marktplaats. Nederlanders zochten in 2022 zo’n 1,6 miljoen keer naar een buggy. Ook de commode en de kinderwagen zijn met 1,45 miljoen en 1,3 miljoen zoekopdrachten razend populair. Veeling: “Babyspullen hoeven niet allemaal nieuw en duur te zijn. Veel van de in het onderzoek genoemde producten zijn op Marktplaats te vinden en vaak nog van goede kwaliteit. Je vindt er een enorm aanbod, de gebruiksduur van de aangeboden producten is vaak kort, spullen zijn daardoor meestal nog in hele goede staat. Bovendien schaffen mensen vaak onnodig veel aan, waardoor veel spullen ongebruikt en onbenut blijven. Hoe mooi is het dat deze producten ook gewoon een nieuw leven kunnen krijgen. Dat maakt een groot verschil, juist voor de wereld waarin hun kinderen zullen opgroeien. ”

Top vijf van meest gezochte babyproducten op Marktplaats:

  1. Buggy (1,6 miljoen zoekopdrachten)
  2. Commode (1,45 miljoen zoekopdrachten)
  3. Kinderwagen (1,3 miljoen zoekopdrachten)
  4. Kinderstoel (1,28 miljoen zoekopdrachten)
  5. Box (1,1 miljoen zoekopdrachten)

5x slimme manieren om te besparen op je babyuitzet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme