Kim (34) is niet meer intiem met haar partner: ‘Door de bevalling ben ik te onzeker geworden’

Persoonlijk Valéry de Voijs 8 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Kim (34) en haar partner hadden een fantastisch seksleven. Samen krijgen zij twee kinderen, en vormen ze een gelukkig gezin. Toch heeft de zwangerschap roet in het eten gegooid. Sinds de laatste bevalling is Kim namelijk onzeker over haar lichaam, en kan ze zich niet meer openstellen.

“Mijn vriend en ik hadden beiden een hoog libido. Ik zat meestal heel lekker in mijn vel, en voelde me erg aangetrokken tot mijn vriend. We kenden elkaar uit onze studententijd, en we hebben ons vaak als boefjes gedragen. We gingen vaak op stap, en maakten overal een feestje van. Zelfs een tripje naar de supermarkt voelde als een uitstapje.

‘Ik had een hoog libido’

We waren knetterverliefd, en gingen helemaal in elkaar op. We waren vijf jaar samen toen ik zwanger raakte. Tijdens de zwangerschap, waren wij nog steeds intiem met elkaar. Ik hoefde maar naar hem te kijken of ik voelde al kriebels in mijn buik. Ik keek nooit om naar andere mannen, en voelde dat al mijn behoeften waren vervuld.

Ook na de zwangerschap hadden wij een vervuld seksleven. We maakten genoeg tijd voor elkaar, en probeerden zoveel mogelijk moeite voor elkaar te doen. Tijdens mijn zwangerschapsverlof had ik echt niet altijd zin om mezelf gezellig aan te kleden, maar toch verzorgde ik mezelf goed en onderhield ik mijn uiterlijk.

De eerste zwangerschap verliep heel soepeltjes, dus ik was positief over een tweede. Zonder veel moeite raakte ik een tweede keer in verwachting. Deze keer was ik echter minder enthousiast. Ik zat minder lekker in mijn vel en had enorm veel last van mijn hormonen. Ook had ik heel veel last van acne, en kwam ik behoorlijk wat kilo’s aan. Halverwege de zwangerschap moest ik zelfs getest worden op zwangerschapsdiabetes. Mijn enkels waren standaard heel erg opgezet.

De bevalling verliep echter heel traumatisch, en het leek bijna mis te gaan. Ook scheurde ik enorm uit. Ik moest gehecht worden, en had veel pijn. Daardoor heb ik na de bevalling veel tijd in bed doorgebracht. Als ik niet op bed lag, hing ik uitgeput op de bank. Ik kwam in een soort overlevingsstand terecht. De dagen gingen aan mij voorbij, en het leek alsof ik er niet helemaal bij was.

‘Een laag zelfbeeld’

In de maanden na de bevalling zorgde ik niet goed voor mezelf. Ik sliep amper, at heel slecht, en kon soms dagen niet douchen. Ook was ik heel prikkelbaar en maakte ik veel ruzie met mijn vriend. Ik voelde me onaantrekkelijk, en stoorde me aan mijn gewichtstoename. Ik had veel striae, en mijn huid zag er standaard heel grauw uit.

Dit lage zelfbeeld werd steeds erger, en ik kon mezelf niet eens meer in de spiegel aankijken. Ik liep enkel in joggingpakken, en werkte zoveel mogelijk vanuit huis. Als ik wel naar kantoor moest, of ik moest me ‘leuk’ aankleden, trok ik grote oversized truien aan.

Aan het begin dacht ik nog dat het allemaal tijdelijk zou zijn, en ik vanzelf wel weer de oude zou worden. Dat bleek niet het geval. Na twee jaar sliep ik nog steeds op de logeerkamer, omdat ik ‘s nachts last had van opvliegers, of geïrriteerd plafonddiensten draaide waardoor ik mijn vriend wakker hield. Sinds de laatste bevalling zijn mijn vriend en ik niet meer intiem geweest. Dat is inmiddels twee jaar geleden, en sindsdien heb ik geen behoefte gehad om met hem te knuffelen.

Mijn vriend besloot laatst dat er iets moest veranderen. Hij is het gesprek met mij aangegaan. Dit was niet alleen heel moeilijk en pijnlijk voor hem, maar ook voor mij. Het zijn de meest kwetsbare en beschamende momenten waarop je elkaar aankijkt, en beseft dat je al meer dan 24 maanden elkaar fysiek niet hebt liefgehad.

Nu is twee jaar zonder intimiteit natuurlijk een extreem lange tijd, maar ik weet dat ik niet de enige ben met dit probleem. Tegenwoordig heb ik hulp gezocht bij een coach waarmee ik praat over mijn onzekerheden en laag zelfbeeld. Mijn lichaam is nu eenmaal veranderd, en dat zal ik moeten gaan accepteren. Ik kan nog zo goed voor mijn kinderen zorgen; ik zal ook voor mezelf moeten zorgen.

Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ik heb vertrouwen in de toekomst. Eerst zal ik van mezelf moeten houden, van binnen en buiten. Als de relatie met mezelf en mijn lichaam is hersteld, zal ook de relatie met mijn partner herstellen.”

Van drop tot popcorn: deze voeding heeft een negatief effect op je libido

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme