Kind kwijt? Met deze tips en tricks vind je je kind makkelijk terug

Kinderen Lise Steegmans 2 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Met de zomervakantie in aantocht kunnen we ons verheugen op nieuwe avonturen met de kinderen. Maar iedere ouder zal het beamen; twee keer knipperen en je bent je stuiterende kind uit het oog verloren. Hoe vind je je kind terug in een druk pretpark, op het onoverzichtelijke strand of bij een toeristische trekpleister, zoals de toren van Pisa? Je kind kwijtraken is één ding, je kind terugvinden is een hele uitdaging.

Een groot voordeel van het leven in deze tijd: er zijn tal van creatieve oplossingen.

Kind kwijtraken

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: je kleine kind kwijtraken in de menigte. En natuurlijk, voorkomen is beter dan genezen. Daarom bieden we eerst wat tips die helpen bij het niet-kwijtraken van je kind. Vervolgens zijn er ook nog maatregelen die je kunt treffen om je kind terug te vinden.

1. Maak afspraken

Of je nu in een zwembad, pretpark of speeltuin bent. Maak met je kind duidelijke afspraken zodra je op de bestemming bent aangekomen. Wat moet je kind in deze situatie doen? Overweeg de volgende opties:

  • Spreek met je kind een punt af waar jullie samen komen als jullie elkaar uit het oog verliezen, zoals de de laatste attractie, de ingang of een strandpaal;
  • Instrueer je kind om een andere vader, moeder of medewerker aan te spreken, mocht het jullie kwijt raken (dit kun je ook alvast oefenen in de supermarkt). Maak in dit geval ook duidelijk waaraan je kind een medewerker kan herkennen.

Wist je dat uit onderzoek van het Rode Kruis uit 2019 bleek dat bijna de helft van de ouders niet altijd afspraken maakt met hun kind over wat te doen wanneer ze elkaar uit het oog verliezen?

2. Zorg voor herkenningspunten

Zodra je arriveert op de bestemming stuitert je kind van enthousiasme en opwinding. Snappen we. Probeer toch nog even om geduldig te zijn, zodat jullie goed de omgeving in je kunnen opnemen.

  • Loop samen met je kind een rondje om de omgeving te leren kennen en bespreek opvallende herkenningspunten met elkaar, zoals een hoge glijbaan of een gekleurde parasol.

3. Maak het jezelf makkelijk

Oké, dat blauwe hoedje met het oranje huphollandhup-shirt is misschien niet de mooiste outfit. Maar het is wel een herkenbare outfit. Zorg daarom dat je kind een opvallende outfit draagt die je goed kunt herkennen en omschrijven.

4. Maak het je kind makkelijk

Kinderen willen weer zo snel mogelijk bij hun ouders zijn, en andersom. Maar het is nogal wat voor zo’n kleintje, de realisatie dat hij zijn ouders kwijt is. Zorg er daarom voor dat je kind weet wat hij kan doen in deze situatie.

  • Zorg ervoor dat je kind zijn voor- en achternaam weet;
  • Zorg ervoor dat je kind in ieder geval één telefoonnummer uit zijn hoofd weet;

Uit hetzelfde onderzoek van het Rode Kruis bleek dat 63 procent van de kinderen van vier tot en met zes jaar het telefoonnummer van hun vader of moeder niet uit het hoofd kent.

Kind terugvinden

Zijn jullie elkaar dan toch uit het oog verloren? Dan zijn er handige foefjes om je kind terug te vinden.

SOS-armbandjes

Zo heb je SOS-armbandjes, waar je met pen je telefoonnummer op kunt schrijven – handig en betaalbaar voor een kinderfeestje. Maar je kunt deze bandjes ook laten bedrukken, deze zijn van rubber, gaan langer mee en zijn duurzamer. Of geef er een vintage draai aan en ga voor de ouderwetse naamplaatjes zoals ze die vroeger in het leger hadden.

GPS tags

Maar hey, we leven niets voor niets in 2022. Je hebt ook hele moderne GPS-tags die je kunt gebruiken. Oké, de meeste zijn niet ontworpen met het idee om je kinderen te tracken, maar het doel heiligt de middelen in dit geval, nietwaar? Apple heeft de AirTag, die je aan een kettinkje om de nek van je kind kunt hangen en die je via ‘Zoek Mijn’ op je iPhone kunt volgen. Samsung heeft een vergelijkbare optie, genaamd de Smarttag. Een ander merk, wél gespecialeerd in kinderen, is Weenect. Deze GPS-tracker komt in de vorm van een sleutelhanger en bevat een noodknop. Ook de SpotterGPS is een tracker die speciaal voor kinderen is ontworpen.

Katinka was haar dochter kwijt: ‘Heel even verloor ik haar uit het oog en weg was ze’. Hier lees je haar verhaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme