Zo creëer je de perfecte kinderkamer (en slaap je zelf ook lekkerder)

Gesponsord Commerciële Redactie 2 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

De kinderkamer is een speciale ruimte waar je kind veel tijd doorbrengt. Het speelt, leert, groeit en slaapt er natuurlijk. Alle reden dus om veel aandacht aan deze ruimte te besteden. Maar hoe zorg je er nu voor dat de kamer functioneel, veilig en leuk is? Met deze tips word je zeker op weg geholpen.

Een kleurrijke kinderkamer

Kleur speelt een belangrijke rol in de kinderkamer. Kies kleuren die de verbeelding van het kind stimuleren en een vrolijke sfeer creëren. Felle kleuren zoals geel, blauw en rood zijn populair, maar zorg ervoor dat je niet te overdadig wordt. Het moet natuurlijk geen kermis worden. Je kunt ook gebruik maken van rustige hoofdkleuren en juist kleurrijke accessoires en accenten om de kamer levendiger te maken.

Zorg voor voldoende opbergruimte

Kinderen hebben vaak veel speelgoed en andere spullen. Zorg dan ook voor voldoende opbergruimte in de kinderkamer. Denk daarbij aan kasten, planken en opbergboxen. Hierdoor blijft de kamer georganiseerd en dat brengt rust met zich mee. Kies voor kindvriendelijke opbergoplossingen die gemakkelijk toegankelijk zijn, zodat je kind zelf makkelijk het speelgoed kan opruimen.

Veiligheid voorop

Veiligheid is van het grootste belang in de kinderkamer. Zorg ervoor dat meubels stevig zijn en goed vaststaan. Bedek stopcontacten met kinderveilige stopcontactbeschermers en beveilig ramen met kindvriendelijke sloten. Verwijder eventuele losse snoeren of draden die een verstikkingsgevaar kunnen vormen.

Denk aan goede raamdecoratie

Wat je zeker niet moet onderschatten, is het belang van goede raamdecoratie in de kinderkamer. Als het te licht is, slaapt je kind (en jij  daardoor ook) minder goed. Je kunt kiezen voor verduisterende raamdecoratie. Ook zwarte houten jaloezieën zijn de moeite van het overwegen waard. Ze brengen heel veel sfeer in een kamer en geven een luxe uitstraling met een echt huiselijk gevoel. Zeker als je kind wat ouder wordt, zal die dat zeker kunnen waarderen.

Stimuleer creativiteit

Een kinderkamer moet een plek zijn waar kinderen hun creativiteit kunnen uiten. Zorg voor een tekentafel of knutselhoek met voldoende knutselmateriaal. Hang een whiteboard of krijtbord aan de muur waar je kind zijn creatieve ideeën op kan botvieren. Moedig de verbeelding aan door kunstwerken en knutselprojecten op te hangen.

De juiste verlichting voor kinderkamer

Zorg voor voldoende verlichting in de kinderkamer. Overweeg een combinatie van algemene verlichting voor de hele kamer en zacht, warm licht voor het slapengaan. Gebruik nachtlampjes voor een geruststellend gevoel in het donker.

Maak het persoonlijk

Maak de kinderkamer persoonlijk door de ruimte aan te passen aan de interesses en hobby’s van je kind. Hang foto’s op van familie en vrienden, van paarden of juist voetballers. Toon de zelfgemaakte kunstwerken en creëer een prikbord waarop je kind favoriete herinneringen kan delen. Laat je kind vooral meedenken en -helpen bij het decoreren van de kamer. Dat geeft een trots gevoel.

Kinderkamer op de groei

Kinderen groeien snel, dus zorg voor flexibiliteit in de kinderkamer. Kies meubels die meegroeien met je kind, zoals een bed dat kan worden omgebouwd van een wieg naar een peuterbed en uiteindelijk naar een eenpersoonsbed. Pas de inrichting aan naarmate je kind ouder wordt en nieuwe interesses ontwikkelt.

 

In samenwerking met Veneta

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen