Kind ongevaccineerd naar de opvang asociaal? ‘Elk kind heeft recht op opvang’

Gezondheid Wilma Groothuis 30 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Het blijft een lastig discussiepunt: de vaccinaties onder baby’s. Juist omdat veel ouders hier een duidelijke mening over hebben, maar ze niet altijd overeenkomen. Is het bijvoorbeeld asociaal als jij je kind ongevaccineerd naar de opvang brengt?

Wij waren benieuwd hoe onze lezers hierover denken.

Kinkhoest bij baby’s

De vaccinaties zijn de laatste tijd weer onderdeel van gesprek vanwege alle berichten in de media over kinkhoest bij baby’s. Het was al wel bekend dat baby’s er erg ziek door kunnen worden, maar de laatste maanden lagen er veel baby’s in het ziekenhuis die er ernstig ziek door waren. Dit bracht de discussie over wel of niet vaccineren weer het leven in.

Bijvoorbeeld of je een baby die niet gevaccineerd is mag weigeren bij de kinderopvang? Het begint natuurlijk al een stapje daarvoor, om een ongevaccineerd kind naar de opvang te brengen. Is dat verantwoord? Dat dit een onderwerp is waar veel ouders een mening over hebben, blijkt ook uit de reacties die op onze stelling op Facebook kwamen: ‘Je kind ongevaccineerd naar de kinderopvang brengen is asociaal.’ In korte tijd reageerden meer dan 200 lezers op de stelling.

Ongevaccineerd naar de opvang

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Wij delen een aantal reacties:

1. Andere ouder dwingen is asociaal

Corine – “Nee, natuurlijk is dat niet asociaal. Het is juist asociaal als je een andere ouder dwingt om dezelfde medische keuzes te maken als jij doet!”

2. Rechts omkeer maken

Marike – “Ja, dat is ronduit asociaal. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor PM’ers. Die hebben waarschijnlijk zelf voldoende weerstand, maar kunnen ook familieleden hebben die nog niet gevaccineerd kunnen worden en dus wel ziek kunnen worden. Ouders met ongevaccineerde kinderen zouden bij mij rechts omkeer kunnen maken.”

3. Het is een keuze

Merel – “Ik zou het niet asociaal willen noemen, het is een keuze. Maar het brengt wel moeilijkheden mee voor kinderen op de opvang die nog niet gevaccineerd kunnen worden. Dus of je geeft inzichten aan de ouders hierin, zodat ze zelf kunnen kiezen naar welke opvang ze de baby brengen, of de overheid zorgt voor langer verlof, tot de vaccinaties gegeven zijn. De vraag is alleen: wie gaat dat betalen?”

4. Ziek kind blijft thuis

Ingrid – “Natuurlijk niet. Als een ander kind gevaccineerd is, wordt deze als het goed is niet ziek. En een ziek kind blijft thuis.”

5. Locaties vrije keuze geven

Sabine – “Ieder voor zich, maar ik vind dat je hierin ook locaties de vrije keuze moet geven of ze je kindje dan wel of niet toelaten. Maar persoonlijk vind ik wel dat je je moet afvragen hoe jijzelf erin zou staan als je je kindje doodziek terugkrijgt met gevaar voor leven, vanwege een middeleeuwse ziekte die met een klein prikje te voorkomen is.”

6. Ze zijn welkom

Rosemarie – “Dat moet elke ouder zelf beslissen. Ik heb nog nooit aan ouders van kinderen die hier komen spelen gevraagd of ze wel of niet gevaccineerd zijn. En ik heb me er nog nooit over druk gemaakt. Of ze nu wel of niet gevaccineerd zijn, ze zijn gewoon welkom. Dit is wat ouders zelf moeten beslissen en niet een ander.”

7. Enige verplichte

Noëlle – “De enige vaccinatie waarvan ik vind dat hij per direct verplicht mag worden, is de mazelen, omdat kinderen onder de 14 maanden niet geprikt worden.”

8. Ander kindje sterft door mijn overtuigingen

Nicole – “Ik zou het sowieso niet over mijn hart kunnen verkrijgen dat een ander kindje sterft door mijn overtuigingen.”

9. Dilemma

Jacky – “Ik heb veel moeite met het woord asociaal. Ik vind het zelfbeschikkingsrecht van een mens een heel belangrijk recht en vind ook dat ouders zelf de keuze voor vaccinatie mogen bepalen. Alleen vaccineer ik wel en heb ik moeite met het feit dat ongevaccineerde oudere kinderen, jongere kinderen kunnen besmetten die nog niet gevaccineerd zijn in verband met hun leeftijd of ziekte.

Door groepsimmuniteit en hoge vaccinatiegraad in het verleden waren deze kinderen relatief veilig. Elk kind heeft recht op opvang, welke keuze hun ouders ook maken. Alleen als je mogelijk andere kinderen in gevaar brengt, hoe kan ik dan nog de vrije keuze verdedigen? Want je beperkt ook de veilige keuze van de andersdenkende ouder. Eerlijk, dit is een dilemma waar ik nog niet uit ben.”

10. Maakt geen fuck uit

Djodie – “Nee, omdat beide het nog kunnen krijgen en overbrengen. Dus het maakt geen fuck uit!”

Vier baby’s overleden door kinkhoest, is een vaccinatieplicht nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen