Snelle stijging kinkhoest bij baby’s baart het RIVM zorgen, coronapandemie mogelijke oorzaak

Nieuws Wilma Groothuis 15 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek is door kinkhoest neemt de afgelopen weken snel toe. Artsen stellen nu wekelijks bij zo’n 110 kinderen, van wie ongeveer twintig baby’s, kinkhoest vast, meldt het RIVM.

De stijging is vooral te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de Biblebelt.

Erg ziek

Juist over de groep baby’s maakt het RIVM zich zorgen. Zij kunnen namelijk heel erg ziek worden van kinkhoest en komen dan vaak in het ziekenhuis terecht. Soms overlijdt een baby aan de ziekte. Momenteel zijn er bij het RIVM nog geen meldingen binnengekomen over kinderen die zijn overleden aan kinkhoest.

Van de baby’s met kinkhoest was ruim 90 procent niet door vaccinatie beschermd. Ongeveer de helft van deze baby’s is in het ziekenhuis opgenomen. Vrouwen worden als ze zwanger zijn aangeraden zich te vaccineren tegen de ziekte, zodat een baby al antistoffen meekrijgt.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie en is erg besmettelijk. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hevige hoestbuien ontstaan. Deze hoest kan enkele weken tot maanden aanhouden. Baby’s kunnen door die hoestbuien heel benauwd worden en ze raken vaak uitgeput erdoor. Het kan zelfs voorkomen dat ze zo benauwd en moe worden, dat ze daardoor stoppen met ademen, met als gevolg dat ze hersenschade kunnen oplopen.

Kinkhoest wordt aan elkaar overgedragen door niezen en hoesten. Je hebt het aan het begin ook niet door dat je kindje dit heeft, omdat het meestal zeven tot tien dagen duurt voordat hij of zij ziek wordt. Na een paar weken is je kindje niet meer besmettelijk, maar hij of zij kan nog maanden moeten hoesten.

Snelle verspreiding

Het aantal meldingen van kinkhoest neemt sinds afgelopen juni toe en is veel hoger dan voorgaande jaren, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Op dit moment worden er wekelijks ongeveer 250 patiënten met kinkhoest gemeld. In 2019 waren dit er 120 per week, het jaar daarvoor 91. Het RIVM vermoedt dat het aantal besmettingen in werkelijkheid hoger ligt, omdat niet iedereen met kinkhoestklachten wordt getest.

De coronapandemie is een mogelijke oorzaak voor de huidige snelle verspreiding van kinkhoest, denkt het RIVM. In de tijd dat mensen minder contact hadden met elkaar, werd ook kinkhoest minder snel overgedragen. Het aantal kinkhoestgevallen is tussen april 2020 en juni 2023 opmerkelijk laag gebleven. “Daardoor nam de immuniteit ook af en wordt de ziekte nu als het ware ingehaald”, zegt een woordvoerder van het instituut.

Alle kinderziektes op een rij: wat kun je verwachten in het eerste jaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen