Hoe kan je je kind op een verantwoorde manier achter de tablet zetten?

Algemeen Laurien Bleeker 19 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

We geven het toe, onze kinderen zitten ook echt wel eens achter het beeldscherm van de tablet. Het geeft ze een rustmoment en ons ook. Niet de hele dag, maar op bepaalde momenten wanneer ze daar behoefte aan hebben.

En dat is helemaal niet erg. Als je kindje niet de hele dag achter een scherm hangt, maar op een verantwoorde manier, dan is het leuk voor iedereen.

Verantwoord achter je tablet

En hoe je dat doet? Dat lees je in de volgende tips.

Let op je eigen beeldschermgebruik

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer hij ziet hoe jij met een beeldscherm omgaat. En als jij het doet, dan mag hij dat ook. Tenminste, zo werkt dat in het brein van een kind. Let daarom op je eigen beeldschermgebruik in het bijzijn van je kind.

Laat je kind juist op de tablet

Je ontkomt er uiteindelijk toch niet aan en als je zelf de controle houdt over wanneer en waar je kind op de tablet mag en over de spelletjes die hij doet of de filmpjes die hij bekijkt, leert hij er ook nog wat van. Al op de basisschool zal je kind met een tablet te maken krijgen en door hem gecontroleerd te laten ervaren hoe een tablet werkt, zal hij op school al vertrouwd mee om kunnen gaan.

Maken samen met je kind afspraken

Als je kind oud genoeg is kan je samen afspreken hoe lang hij op de tablet mag. Vind jij bijvoorbeeld dat een half uur per dag genoeg is? Laat je kind dan zelf invullen hoe hij die tijd wil besteden.

Onrustig slapen door blauw licht

Door kort voor het slapengaan nog achter een beeldscherm te zitten, valt je kindje moeilijker en onrustiger in slaap. Leg de tablet dan ook een paar uur van tevoren weg en lees samen een boekje of ga lekker in bad.

Maak van schermtijd, nuttige schermtijd

Download voor je kind leerzame, maar leuke spelletjes en kijk filmpjes waar je kind van kan leren. Zo tover je schermtijd om in iets nuttigs!

Zorg voor voldoende andere leuke dingen

Zet eens een mand Duplo neer als je kind thuiskomt of bedek de tafel met knutselspullen of deel het muizenhuis anders in. Dit zijn allemaal dingen die je kind triggeren om lekker te gaan spelen en dan denken ze niet eens meer aan de tablet.

Zo maak je je telefoon en tablet in 4 stappen kidsproof

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme