Zoveel minuten schermtijd mogen kinderen per dag hebben om overgewicht tegen te gaan

Kinderen Redactie 3 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Kinderen hebben steeds vaker last van overgewicht, op dit moment zo’n 19 procent van de kinderen in Europa. Het komt voor niemand als een verrassing dat dat grotendeels komt doordat buitenspelen niet meer je-van-het-is, maar vloggers en videospelletjes dat wel zijn. Je begrijpt: die schermtijd moeten we inperken.

Schermtijd van kinderen

Natuurlijk is af en toe een filmpje kijken geen enkel probleem en zijn er honderden leuke en leerzame apps, daar heeft een groep Europese experts op het gebied van kindergezondheid het niet over. Waar ze het wel over hebben, zijn kinderen die soms meer dan zeven uur per dag achter een scherm doorbrengen.

Ook al klinkt dat als een belachelijke hoeveelheid, het is echt waar. Onderzoek wijst uit dat een deel van de negenjarige kinderen maar liefst 7,25 uur per dag achter een tablet, telefoon of televisie doorbrengt. Bij peuters en kleuters ligt dit gemiddelde op ongeveer een uur.

Buitenspelen versus schermtijd: 10-0

Dat buitenspelen op elk vlak gezonder is, is geen nieuws. Maar ook beeldschermtijd is prima, mits het niet langer dan 90 minuten betreft, aldus de onderzoekers.

Dat is volgens onderzoek de maximale dagelijkse dosis schermtijd voor kinderen om obesitas tegen te gaan. En dat is nodig, want de laatste 25 jaar is het aantal kinderen met overgewicht ‘alarmerend’ toegenomen.

Andere nadelige effecten

Naast kans op overgewicht, zijn er ook andere nadelige effecten van (te veel) schermtijd, onder meer voor de fijne motoriek en het slaapgedrag van kinderen. Een TV in een kinderslaapkamer is not done volgens hen, en tijdens het eten TV kijken is ook een bijzonder slecht plan.

Daarnaast voegen de experts toe dat kinderen onder de vier jaar liefst nog helemaal niet in contact zouden komen met beeldschermen, en tieners pas rond hun twaalfde een eigen mobiele telefoon krijgen.

Lees ook: Zo haal je je kind weg bij beeldschermen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Telegraph

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme