Mijn kind wil alleen maar televisiekijken na school: wat te doen?

Opvoeden Laura Saija 20 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Het is begrijpelijk dat kinderen moe zijn na een schooldag en daarom lekker op de bank willen hangen. Natuurlijk is het niet erg als je kind eens een middagje voor de buis hangt na schooltijd, maar wanneer je kind er een dagelijks ritueel van maakt dan wordt het een lifestyle. Dat heb je waarschijnlijk liever niet voor hem of haar.

Daarom geven we je een aantal tips waarmee je kinderen kunt stimuleren iets anders te doen na schooltijd.

Mijn kind wil alleen maar televisiekijken na school

Wat kun je doen als je kind alleen maar tv wil kijken na schooltijd?

1. Betrek je kind bij het plannen van activiteiten

Kinderen voelen zich meer betrokken bij activiteiten als ze het gevoel hebben dat ze een stem hebben. Zit daarom samen met je kind en bespreek mogelijkheden van activiteiten na schooltijd. Dit kan van sport en hobby’s tot creatieve bezigheden. Door je kind te betrekken bij het planningsproces, vergroot je de kans dat ze enthousiast zullen zijn om deel te nemen. “Lijkt het je leuk om na school naar de speeltuin te gaan?” of iets anders dat je kind leuk vind. Hij of zij heeft dan een verwachting bij wat er gaat gebeuren.

2. Introduceer gevarieerde hobby’s en activiteiten

Soms kan het gebrek aan interesse in iets anders dan tv-kijken komen door gebrek aan blootstelling aan andere activiteiten. Weet je kind zelf wel wat hij anders moet gaan doen? Je kunt je kind kennis laten maken met verschillende hobby’s en activiteiten, zoals muzieklessen, sportteams, kunst of zelfs koken. Door verschillende opties te verkennen, ontdekt je kind misschien een passie die hem of haar aanspreekt.

3. Stel een gestructureerd schema op

Structuur kan enorm helpen. Maak een duidelijk dagelijks schema waar niet alleen de tijd voor huiswerk en schermtijd in komt te staan, maar ook specifieke tijdsblokken voor fysieke en sociale activiteiten. Een gestructureerd schema helpt kinderen om hun tijd effectief te beheren. Kinderen hebben baat bij structuur.

4. Samen bewegen als gezin

Het kan ook leuk zijn om als gezin samen te gaan wandelen, fietsen of sporten. Een geweldige manier zijn om quality time door te brengen en tegelijkertijd het goede voorbeeld geven voor gezond gedrag.

5. Beperk schermtijd op een positieve manier

In plaats van schermtijd als straf te gebruiken, benader het als een beloning voor het afronden van andere activiteiten. Als je kind weet dat ze na het spelen buiten of het voltooien van huiswerk wat tijd voor de tv mogen hebben, zullen ze waarschijnlijk gemotiveerder zijn om andere activiteiten te ondernemen.

6. Moedig sociaal contact aan

Het kan zijn dat je kind de voorkeur geeft aan de televisie omdat ze zich eenzaam voelen. Stimuleer zelf sociaal contact door speelafspraken te regelen met vrienden of door je kind aan te moedigen om deel te nemen aan clubs of teams.

7. Zet de televisie gewoon uit

Het is ook een optie om de televisie gewoon uit te zetten en tegen je kind te zeggen dat ze iets voor zichzelf moeten gaan doen. Je zult versteld staan wat voor creatieve ideeën ze opeens hebben als ze geen televisie mogen kijken.

Waarom je met je kleuter wil praten terwijl hij televisie kijkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme