6 Signalen waardoor je weet dat je peuter klaar is voor een groot kinderbed

Kinderen Gina Koninkx 15 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Het traprekje is allang verdwenen, ze klom al weken geleden over de reling van het peuterbedje en eigenlijk weet je zelf ook wel dat het tijd wordt voor een groter model. We hebben zes belangrijke signalen voor je op een rij gezet waaraan je kan herkennen dat het echt tijd wordt voor een groot kinderbed.

Niet alleen jij weet dat ze er klaar voor is, ze wil zelf ook bere graag een groot bedje want ze voelt zich echt geen peuter meer. Zeker niet met een klein broertje of zusje op komst. Tijd voor een ritje naar IKEA want jouw kindje is helemaal klaar voor een groot bed als je deze zes signalen herkent:

1. Ze wil ook graag een ‘groot’ kind zijn

Eigenlijk hebben we de eerste hierboven al een beetje geschreven, maar als ze er zelf ook klaar voor is (om een groot kind te zijn) weet je dat de tijd rijp is.

2. Ze slaapt goed

Als je kind een slechte slaper is kan het een enorm ding gaan worden om zo’n grote verandering te ondergaan. Het is wel zo fijn dus als je kind goed slaapt en een fijn slaapritme heeft. Dat draagt enorm bij aan een soepele overgang van het type bed. Ook als je kind onrustig slaapt (en bijvoorbeeld veel rolt) kan een groot bed op dit moment nog niet zo handig zijn.

3. Als ze grote broer of zus wordt

Een goed moment om deze switch te maken is als er een jonger broertje of zusje op komst is. Ze voelen zich daardoor echt de oudere broer of zus en dat draagt bij aan hun gevoel van een ‘groot’ kind zijn. De beste timing voor deze transitie is tussen de 6 à 8 weken voor je bent uitgerekend. Ze kunnen dan met aandacht wennen aan hun nieuwe bedje.

4. Als het veilig genoeg is

Een groter bed is ook wat ‘gevaarlijker’ dus wees daar op voorbereid. Als er geen hoog hek meer aan haar bedje zit heeft ze alle vrijheid om uit bed te stappen en aan de wandel te gaan. Zorg er dan voor dat de traphekjes goed functioneren en dat de omgeving veilig genoeg is zodat ze zich geen pijn kan doen. Leg ook een lekker zacht vloerkleed naast het bed zodat áls ze uit bed valt zacht terecht komt.

5. Ze is er fysiek en mentaal klaar voor

Het is belangrijk dat jouw kindje er zowel op mentaal áls fysiek vlak klaar voor is. Dat betekent dat ze zelfstandig uit haar bed moet kunnen stappen en als ze nog heel klein is wordt dat een lastig verhaal. Daarnaast is het belangrijk dat ze er ook mentaal aan toe is zodat ze begrijp hoe een groot bed ‘werkt’. Daar blijft ze de hele nacht in liggen en het is geen vrijkaartje om te gaan spelen om drie uur ‘s nachts.

6. Ze is zindelijk

Het is wel zo fijn als je kind de zindelijkheidstraining heeft volbracht (of in ieder geval zo goed als bijna). Dat is namelijk een indicatie dat ze ‘volwassen’ genoeg zijn om in een groot bed te slapen.

Is jouw peuter er zo goed als klaar voor maar is het nog niet gelukt met de zindelijkheidstraining? Lees hier drie waanzinnige tips om deze training snel te kunnen afronden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme