18x zo overleef je het uren in de auto mét kinderen op de achterbank

Eropuit Els van Asseldonk 30 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

Hels kan het zijn, een lange autorit met de kinderen. De belangrijkste wetten: een goede voorbereiding scheelt alles, dus zorg voor een zonnig vakantiehumeur en volg Fammes achttien tips. Dan kan het best nog wel eens gezellig worden in de auto.

Ga je deze zomer op autovakantie? Dan staat je mogelijk een lange autorit voor de boeg. Niet alleen qua tijd, maar ook qua beleving. Want met kinderen op de achterbank, wordt het er niet gemakkelijker op.

Lange autorit met kinderen

Deze tips kunnen je gelukkig helpen om van die lange autorit een succes te maken.

Lang leve de DVD-speler

Geen dvd-scherm meenemen uit opvoedkundig opzicht? Niet doen! Opvoeden komt wel weer als je thuis bent. Het is voor kinderen een leuk en makkelijk tijdverdrijf, want welk kind houdt niet van Nemo, Verschrikkelijke ikke, Frozen of een Toy Story-marathon? Met wat live toys uit de film na afloop als cadeautje erbij kunnen ze vervolgens uren de film naspelen. “Nee, nemo, niet het diepe rif in, Pahap…”

Neem een tas met cadeautjes mee!

Dit hoeft niet duur te zijn. Denk aan boeken, kleurplaten, leuke cd’s voor in de auto of een nieuwe dvd. Alles wat nieuw is, is natuurlijk spannend en daardoor zijn ze er niet snel op uitgekeken. Extra leuk is om je kinderen een cadeautje te laten winnen. Dat ze bijvoorbeeld eerst vijf kentekenplaten uit verschillende landen moeten spotten of tien caravans tellen. Daar zijn ze al gauw een half uur mee bezig. Ook kun je ze leren klokkijken, want uitkijken naar de volgende stop is veel leuker wanneer ze een cadeautje in het vooruitzicht hebben.

Hang een schoenenzak aan je autostoel

Bind een schoenenhanger aan je stoel met alles wat je kinderen bij de hand willen hebben: hun favo knuffel, flesje drinken, potloden, papier, kussentje en dergelijke.

Rijd ‘s nachts

’s Nachts rijden is rustiger en gaat vaak een stuk sneller. Zeker met jonge kinderen. Zijn ze ouder dan 12 dan wordt het moeilijker om ze in de auto te laten slapen. Rij je liever niet ’s nachts, vertrek dan vroeg in de ochtend. Tegen de tijd dat ze wakker zijn en de eerste dvd hebben gekeken ben je al honderden kilometers verder. Wil je je kinderen laten slapen in de auto? Neem dan een autostoeltje met hoofdsteun, dan valt je kind minder snel voorover in slaap. Maxi-Cosi adviseert om baby’s niet langer dan twee uur onafgebroken in een reisstoel te laten zitten omdat dit slecht is voor hun rug.

Neem pilletjes tegen wagenziekte mee!

Jep, sommige kinderen ontwikkelen uit het niets wagenziekte tijdens een lange rit. Better safe than sorry! Hetzelfde geldt voor spuugzakjes: meenemen!

Neem handdoeken mee

Geloof ons: al-tijd handig! Leg ze in een kinderstoeltje tegen zweterige billetjes of rol ze op en je hebt een kussen.

Stop even bij de dierentuin

Stop op de terugweg een paar uurtjes bij een pretpark of dierentuin. Vooraf zijn je kinderen supervrolijk omdat ze iets leuks gaan doen en daarna slapen ze gegarandeerd. In Frankrijk zijn de meeste parken tot 21.00 uur geopend.

Houd extra kleding bij de hand

Trek je kinderen katoenen kleding aan en houd wat droge kleren bij de hand. Mocht de ranja door de auto vliegen of je kinderen klammig aanvoelen, dan trek je ze makkelijk een schoon shirt aan zodat ze niet verkouden worden.

Relax!

Twee weken voor de vakantie leek het makkelijk haalbaar om vrijdagmiddag na je werkdag te vertrekken. Gevolg: stress, omdat de laatste dingen nog ingepakt moeten worden en je een zware werkdag achter de rug hebt. Hierdoor zijn jij en je partner al chagrijnig voordat je vertrekt. De kinderen zijn dan ook niet langer te genieten. Plan je hotel en accommodatie iets ruimer zodat je op je gemak kan vertrekken. Je vakantie begint thuis al, niet op je vakantieadres.

Bereid je voor

Niets zo vervelend als kibbelende, chagrijnige ouders voorin. Een navigatiesysteem is handig, maar zorg ook zeker voor een paar kaarten van het gebied! En herhaal het mantra: Autorijden is leuk, autorijden is leuk, autorijden is…

Neem een ontbijttafeltje mee

Of zo’n kussen met een dienblad eraan vast! Bind hier de potloden aan vast en ze kunnen uren tekenen (en jij hoeft je niet in gekke bochten te wringen opzoek naar gevallen potloden). Ook leuk: laat ze een reisboekje maken met een routekaartje en foldertjes van onderweg.

Speel geen ja en geen nee

Ze kennen het misschien en kunnen het ook zelf doen. Iedereen mag een paar minuten om de beurt geen ja, nee of uh zeggen.

Stop op tijd!

Houd iedere twee uur een pauze. Even de benen strekken op de parkeerplaats is een must. Maak de stop nog leuker door samen te picknicken, even te voetballen of speel een spelletje. Bij sommige Franse stopplaatsen zit een grote speeltuin. Zoek dat van te voren even op!

Speel autobingo

Maak vooraf samen een bingokaart met cijfers en letters. Zien ze die op een nummerbord? Dan kunnen ze hem aftekenen.

Vermijd zwarte zaterdag

En heel slim: kijk ook even wanneer de zwarte zaterdag is van de landen waar je doorheen rijdt. Donderdag en zondag zijn meestal de rustigste dagen om te rijden.

Laat je kinderen af en toe voorin zitten

Dan kan mama ook af en toe mee een spelletje doen en het is natuurlijk superleuk om voorin te zitten. Dat kun je inzetten als beloning.

Neem een luisterboek mee

Kunnen ze uren mee zoet zijn en is toch iets wagenziekte-veiliger dan een boekje lezen. Zelf geen zin in Jip en Janneke? Neem dan ook een paar koptelefoontjes mee, klaar!

Slaap in een B&B

Natuurlijk, je kunt overnachten in een saai etape of Formule 1 hotel langs de snelweg, maar je kunt ook naar een bed en breakfast. Je moet er misschien iets voor omrijden, maar hier zullen je kinderen eerder geitjes leren melken of verstoppertje in het bos kunnen spelen. Leuk! Veel B&B’s worden door Nederlanders gerund, extra handig!

En dan nog: vlekkenloos gaat het nóóit. Er is altijd een moment waarop je kinderen elkaar in de haren vliegen, iedereen het bloedje heet heeft en chagrijnig is. Maar hé, je bent op vakantie…

Bonje op de achterbank? 8 tips om een autorit met kids gezellig te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme