Renate: ‘Ik ben zwanger maar weet niet wie de vader is’

Persoonlijk Ruth Oei-Abraham 30 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Het zien van de positieve zwangerschapstest is voor de meeste vrouwen een gelukkig moment, maar het kan ook stress opleveren. Bijvoorbeeld als de zwangerschap ongepland is. Renate* vertelt aan Famme haar verhaal. “Met het schaamrood op de kaken schrijf ik toch maar op wat ik hardop niet durf te zeggen. Ik ben zwanger maar, weet niet wie de vader is.”

“Voordat je denkt dat ik met heel Brabant in bed heb gelegen, het was een eenmalig slippertje tijdens carnaval. Maar wel met mogelijkerwijs zeer grote gevolgen.

Ik ben zwanger, maar wie is de vader?

Mijn vriend en ik zijn al een aantal jaar samen en hoewel we een hele goede relatie hebben, zijn er natuurlijk ook de gebruikelijke strubbelingen. Hij is vrachtwagenchauffeur en heeft onregelmatige werktijden en ik werk in het onderwijs en door het tekort aan leerkrachten, is de werkdruk hoog. Het gevolg is dat we beiden moe zijn, weinig energie hebben en zo de klad een beetje in onze relatie kwam.

En toen was daar carnaval

Wat had ik zin in een paar dagen carnavallen met mijn vriendinnen en de boel even lekker de boel laten. Mijn vriend was die dagen toch met de vrachtwagen op weg, ik was vrij en over corona maakten we ons nog niet zo’n zorgen, dat was toen nog niet geconstateerd in Nederland. Wat keek ik uit naar even heerlijk feesten en gezelligheid en wat was dat even een fijne afwisseling in een periode van stress en spanningen.

Voordat mijn vriend lang op de weg is, hebben we de avond ervoor seks. Niet dat we anders geen seks hebben, maar dit is een beetje ons gebruikelijke afscheid geworden, zogezegd. De ochtend erna ging hij op weg en mijn vriendinnen en ik maakten ons klaar voor een paar dagen heerlijk bijkletsen, verkleden, gek doen en natuurlijk drinken.

Ik belandde in bed met ‘Donald Trump’

Wat voor verkleedkleding ik aanhad, waarover we hebben gekletst, hoeveel ik heb gedronken, het blijkt uiteindelijk allemaal bijzaak. Want het enige waar het nu toedoet, is die man die ik tegenkwam, met wie ik een leuke klik had en met wie ik met mijn lamme hoofd mee naar huis ben gegaan. Hij heette Geert, was verkleed als Donald Trump en de rest zou ik echt niet meer weten.

Alsof dit al niet beschamend genoeg is en mij de dagen en weken erna een huizenhoog schuldgevoel gaf, werd ik ook niet ongesteld. Ik dacht nog heel even dat het door de stress kwam, van het vreemdgaan en door het nieuws over het coronavirus. Maar onbewust wist ik al wat de zwangerschapstest bevestigde. Ik was zwanger. Helaas geeft een zwangerschapstest geen uitslag op de vraag van wie.

Ik word moeder, maar wordt mijn vriend wel ‘vader’?

Ik ben inmiddels 23 weken zwanger en de baby, het wordt een meisje, is kerngezond. Mijn vriend is dolblij en wijdt het feit dat ik iets minder enthousiast ben aan het feit dat het natuurlijk niet gepland is. Het coronavirus en de onzekerheid wat betreft ons werk zijn volgens hem ook logische factoren dat ik nog even niet blij ben met de komst van een baby.

Maar ik ben heel blij dat ik zwanger ben en dat we een dochtertje krijgen. Maar ik weet dus niet wie ‘we’ is. Ik en mijn vriend? Of ik en Donald?”

*Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd. De echt naam is bekend bij de redactie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme