Oei! Zo worden jouw kinderen negatief beïnvloed

Kinderen Redactie 21 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Kinderen kopiëren gedrag. Dit begint al vroeg. Zo zwaaien ze als jij zwaait en vroeg of laat doemt het napraat-gedrag op. Niet alleen zijn kinderen beïnvloedbaar, ook volwassenen hebben er een handje van. Wat dacht je van ‘trends’ of die moeder van school die je vertelt dat hockey echt heel erg goed is voor het teamgevoel. Hup. Binnen een maand is je kind lid van een club. Voor je het weet ben je beïnvloed door iemand. En al staan we er niet dagelijks bij stil, ook invloed uitoefenen op anderen is iets wat continu aan de orde is. Alleen is dit niet altijd iets positiefs, zo blijkt.

Niet dat kinderen of volwassenen dit bewust doen. Het is iets wat in de natuur van een mens zit.

Negatief beïnvloed

Toch blijkt uit onderzoek dat kinderen voor hun veertiende levensjaar klakkeloos kopiëren. Daarna worden ze tegendraads en verweren ze zich tegen de uitingen van anderen. Gedragsspecialist Betsy Brown Braun geeft ons een paar leerzame tips en trucs over situaties waarin je kind negatief beïnvloed wordt.

1. Verbied vriendschappen nooit

Oké, uitzonderingen daargelaten. Maar in principe raadt Braun het af. Het is belangrijk om je kind zelf te laten ontdekken wat hij of zij leuk vindt aan zijn vriendje of vriendinnetje. De meeste kinderen voelen zelf wel aan of een situatie pluis is of niet. Het verbieden van ‘eventuele foute’ vriendjes, maakt dat je kind alleen nog maar meer met hem of haar wilt omgaan. Niet doen, dus.

2. Wanneer je kind een attitude begint aan te nemen

Er komt een periode dat je een spraakwaterval aan onbeschofte zinnen naar je kop geslingerd krijgt. Ook als je alleen maar vraagt of-ie nu z’n huiswerk wilt maken. Kinderen kijken dit terugpraat-gedrag af van vriendjes en vriendinnetjes die ook zo tegen hun ouders doen. Pak ‘t aan door te zeggen dat ‘je niet weet hoe het in het huis van X gaat, maar hier gaat het zo’.

3. Wanneer je kind het begrip ‘seks’ uiterst gedetailleerd weet te verkondigen

Natuurlijk leren kinderen een hoop over seks. Vaak meer dan we denken. Voordat jij zover bent om het er eens over te hebben, zegt je kind al ‘mam, dit hoef je me echt niet meer te vertellen’. Afin, menselijk is het, maar toch ben je even op je hoede. Want zolang je kind nog geen seks heeft, is het belangrijk om te achterhalen wat-ie precies weet over dit onderwerp en van wie de informatie komt. Probeer hem of haar uit te leggen hoe het echt zit, zonder er een big deal van te maken.

4. Wanneer je kind neigt naar gevaarlijk gedrag

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer kinderen tussen de zes en twaalf jaar ‘grappige’ Jackass-achtige situaties zien of jongeren waarnemen die positief zijn tegenover drugs, hier niet per se negatief over denken. Daarom, zegt Braun, is het belangrijk dat we onze kinderen leren om naar hun gevoel te luisteren. Als een vriendje iets doet wat niet goed voelt, waarom zou jij het dan wel doen? Een voorbeeld van Braun:

5. Mean Girls (en jongens!)

Wanneer je kind zich in een groep bevindt met één of meerdere ‘populaire’ kinderen, vertoont hij of zij sneller manipulatief gedrag dan wanneer-ie niet zo’n groep zit. Ook wordt er sneller geroddeld, blijkt uit onderzoek. Kinderen verliezen zich vaak in dit soort situaties omdat ze erbij willen horen. Vraag eens aan je kind ‘wat-ie voelt als er over X wordt geroddeld’. Laat ‘m nadenken over de ‘leider’, zodat-ie zich kan afvragen waarom het ‘zo belangrijk’ is om erbij te horen. Niet belangrijk, dus. Voor jezelf opkomen, dat is pas belangrijk.

6. Wanneer je kind sneaky gedrag vertoont

En hier vervolgens over liegt. Als je bijvoorbeeld een zak snoep in de schooltas vindt, zonder dat je kind geld bij zich had, bijvoorbeeld. Kinderen testen hun grenzen uit, verweren zich en willen zich afscheiden van hun ouders op een bepaalde leeftijd. Immers, ze willen geen kloon van hun ouders zijn, beweert Mitchell Prinstein, professor en klinisch psycholoog aan de Universiteit van North Carolina. Tieners vertonen dit gedrag om te provoceren. Vraag of ze dit bij anderen heb gezien en waarom ze dit dan ook willen doen. Open communicatie is uiterst belangrijk.

Of heeft jouw kind juist invloed op anderen?

Wat nou als blijkt dat jouw kind juist invloed uitoefent op anderen. En dit niet altijd positieve gevolgen heeft. Kijk hier wat je eraan kunt doen.

1. Praat met de leraren

Zij hebben zicht op wat er gebeurt in de klas en op school. Je staat erop dat ze eerlijk zijn en alles vertellen.

2. Vraag naar het sociale leven van je kind

Kies hier een moment voor uit. Tijdens het eten, bijvoorbeeld. Vraag hoe het met vriendje X gaat of vriendinnetje Y. Kinderen zijn flapuiten, dus ze vertellen vaak meer dan je zou verwachten. Hierdoor kom je erachter waar het mis gaat.

3. Kijk naar de interacties tussen kinderen

Nodig een vriendje of vriendinnetje bij jullie thuis uit en observeer hun gedrag. Vertoont je kind daadwerkelijk haantjesgedrag? En hoe reageert je kind in het bijzijn van andere? Je kunt hier een hoop van leren en hem of haar direct aanspreken op de houding.

Waarom het goed is als je kind met zijn handen eet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme