Aan alle gescheiden ouders: deze dingen wil jij niet tegen je kind zeggen

Opvoeden Valéry de Voijs 3 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Een echtscheiding is voor de meeste ex-geliefden al moeilijk genoeg. Niet alleen voor jou en je partner kan dit een emotionele en pijnlijke tijd zijn, maar ook (en vooral) voor je kinderen kan een scheiding er behoorlijk inhakken. Het laatste wat je dan wilt is de situatie onnodig moeilijk maken. Deze dingen kun jij dan ook beter voor je houden.

Als jij met je bestie aan de telefoon hangt mag jij je ex-partner best vervloeken. Maar wanneer je kinderen in de buurt zijn wil jij natuurlijk wel op je woorden letten. In onze omgeving hebben wij een aantal uitspraken opgepikt, waarvan wij vinden dat ze niet bedoeld zijn voor kinderen.

Dingen die je niet wilt zeggen ná de scheiding

Sommige dingen lijken misschien op het eerste gezicht onschuldig, maar toch wil je erop letten om deze dingen na de scheiding niet met je kinderen te bespreken.

1. ‘Het is je vaders beurt om ……’

Of het nu gaat om het carpoolen naar die hockeywedstrijd, of het betalen van schoolboeken… deze dingen wil jij niet tegen je kinderen zeggen. Het kan je kinderen namelijk het gevoel geven dat er een overeenkomst bestaat over hun opvoeding, waardoor het lijkt alsof jij ze niet wilt brengen, of alsof je niet voor ze wilt betalen.

2. ‘Ik vertrouw haar niet’

Of andere negatieve opmerkingen over de vriend(in) van je nieuwe partner. Die mening wil je dan ook liever voor jezelf houden. Je kinderen zullen er in ieder geval niet veel aan hebben.

3. ‘Ik kan niet geloven dat hij jullie laat zitten’

Jij zult waarschijnlijk genoeg puntjes van kritiek hebben op je ex-partner. Wanneer hij je kinderen teleurstelt, is dat vervelend genoeg. We begrijpen dat die teleurstelling en boosheid de overhand kan nemen, maar toch wil jij dit niet in het bijzijn van je kinderen benoemen.

4. ‘Als papa gaat, dan kom ik niet’

Je kunt het wellicht wel denken, maar het daadwerkelijk uitspreken naar je kinderen is not done. Het leven van je kids is al moeilijk genoeg wanneer jullie besluiten om uit elkaar te gaan. Door dit soort dilemma’s wordt de situatie alleen maar nóg moeilijker. Die ouderavond, een kinderfeestje, een belangrijke sportwedstrijd… het zijn momenten die jouw kind het liefst met jullie allebei deelt. Als dat door omstandigheden niet kan, is dat al vervelend genoeg. Deze opmerking zal dan in ieder geval niet helpen.

5.’Papa heeft de alimentatie niet betaald’

We geven toe. Het kan soms een beetje wrang voelen wanneer je kind een sterke voorkeur heeft naar hun vader terwijl jij de boeman bent die hopeloos wat tafelmanieren probeert bij te brengen. Wanneer je kinderen roepen dat het bij papa allemaal veel leuker en gezelliger is zal jij je moeten inhouden om niet de waarheid op tafel te gooien. Toch zijn zulke geldzaken niet geschikt voor kinderoren, en is het verstandiger om dit met je ex-partner of advocaat te bespreken.

Vrouw schrijft openhartige brief aan de stiefmoeder van haar kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen