Vanaf deze leeftijd hoef je het eten van je kind niet meer in stukjes te snijden

Kinderen Rachelle Abbas 27 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Als je als ouder er achter komt dat er iets is dat grote zorgen kan voorkomen, zal je dat altijd doen of gebruiken. Als het dus gaat om het voedsel wat verstikkingsgevaren met zich meebrengt voor je kind, zul je het ongetwijfeld in stukjes snijden, hakken of pureren.

Maar wanneer stop je eigenlijk met eten doormidden snijden voor je kinderen? Hoewel het misschien verleidelijk is om je kind te volgen met een keukenmesje om elke hap eten in stukjes te snijden – is dat niet echt haalbaar.

Onderzoek

Volgens onderzoek kun je stoppen met je zorgen te maken nadat je kind 5 jaar oud is. Wetenschappers van de International Journal of Injury Control and Safety Promotions, hebben ondervonden dat dit de leeftijd is waarop kinderen de behoefte hebben (en begrijpen) om hun voedsel grondig te kauwen. Voordat je kind 5 is, kun je het beste voedsel wat verstikkingsgevaar met zich meebrengt in stukjes snijden.

Stukjes snijden

Het boek ‘Pas op, kijk uit’ begint met een opvallend feit: de meest voorkomende oorzaak van dood bij kinderen onder de drie is verstikking. Berucht zijn druiven, knakworsten, marshmallows en ballonnen. Ook al is het zacht voedsel, het is dus heel verstandig om het wel in kleine stukjes te snijden in een vorm die de luchtwegen niet blokkeren. Juist zachte dingen vervormen wanneer een specialist het uit de keel probeert te halen. Kids zijn te snel en te druk om bijvoorbeeld een hele druif te eten. Je kunt ze ook beter in meerdere stukjes snijden dan alleen door de helft. Safety first.

Tips tegen verslikken en stikken

– Snijd zacht voedsel altijd in kleine eetbare stukjes.
– Tomaatjes, druiven en andere ronde etenswaren in vieren snijden.
– Knakworsten eerst door midden snijden en dan in stukjes.
– Houd je kind aan tafel tijdens het eten. Dus niet lopen en eten tegelijk.
– Plak het batterijklepje van de afstandsbediening goed dicht.
– Laat geen ballonnen en andere kleine dingen slingeren die je kind in z’n mond kan stoppen.
– Houd je kind altijd in de gaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme