Waarom kinderfeestjes in de jaren ’80 en ’90 veel beter waren dan nu

Kinderen Rachelle Abbas 4 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Let’s be honest: tegenwoordig kunnen kinderfeestjes niet gek genoeg. Hele klassen die worden uitgenodigd, taarten met vier lagen, mega grote springkussens, alles in één thema, noem maar op.

Maar moeten we niet terug naar waar we vandaan komen? We need to party like it’s 1988!

Kinderfeestjes

Zonder gekke taarten, zonder thema’s waar iedereen zich aan moet houden, zonder extravagante springkussens. We hoeven je natuurlijk eigenlijk niet te vertellen waarom, maar we doen het toch.

Echte uitnodigingen met de hand geschreven

Wie was wel uitgenodigd en wie niet? Dat kon in de jaren ’80 voor echte problemen zorgen. Nu mag je eigenlijk niet iemand overslaan en ben je haast genoodzaakt om de hele klas uit te nodigen. Het zorgt er tenslotte voor dat niemand zich buitengesloten voelt. Het enige dat jij hoeft te doen is je voorbereiden op een huis vol dertig kinderen. Ha! Geen wonder dat ouders liever kiezen voor een externe locatie..

Locaties bleven eenvoudig

In de jaren ’80 en ’90 had je als kind twee keuzes: of naar de speeltuin of thuis. Thuis kon je cakejes gaan versieren, koek gaan happen, een doosje met mozaïek gaan knutselen, spijkerpoepen, stoelendans of zelf pizza’s gaan maken. In het parkje werd het negen van de tien keer koekhappen, een speurtocht of picknicken.

Over cake (en taart) gesproken..

Je verjaardagstaart kocht je moeder gewoon in de supermarkt. Of ze maakte hem zelf. De cake om als activiteit tijdens je kinderfeestje te gaan doen (cakejes versieren), werd ook gewoon in de supermarkt gekocht.

Geen thema

Wil je het écht doen zoals in de jaren ’80? We hebben een suggestie voor een thema: Verjaardagsfeestje. Het thema ‘Verjaardagsfeestje’ bevat een taart met de woorden ‘Happy Birthday’ in kronkelige letters van chocolade. De bordjes waar de stukken taart op komen zijn de goedkoopste (en kleurrijkste) papieren bordjes die verkocht worden. Verder is een een plastic tafelkleed aanwezig en plastic kommetjes met chippies. Klassieke drankjes die helemaal binnen dit thema passen zijn: ranja, ranja en ranja.

Feestje thuis? Tijd voor spelletjes!

Deze generatie heeft waarschijnlijk geen idee waar je het over hebt als je het hebt over ‘Ezeltje prik’. Denk eens terug aan al die verjaardagsfeestjes waar dit spel werd gespeeld. De zekerheid dat jij degene zou zijn die het dichtst bij de staart zou eindigen en dus de prijs zou winnen (waarschijnlijk een jojo die je meteen in de knoop zou krijgen). Spijkerpoepen, naar een snoepje happen in een teiltje water en stoelendans waren ook activiteiten die niet mochten ontbreken.

Goodie bags? Zakje snoep bedoel je

Wat misschien wel het meest kenbaar is voor kinderfeestjes in die goede oude tijd zijn de zakjes snoep die alle kids na afloop meekregen. Een zakje vol suiker om precies te zijn. Als je mazzel had zat er nog een fluit, een gelpen of een potlood in. Helemaal terug naar de goeie oude tijd? In dit artikel nemen we je mee in wat er vroeger allemaal in een snoepzakje zat.

Moeder geeft 5 redenen waarom ze het kinderfeestje van haar dochter overslaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme