Unicorns en spoken: wat magisch denken met je peuter doet

Kinderen Laurien Bleeker 4 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

In de leeftijd vanaf een jaar of 3 begin je te merken dat je peuter magisch denkt. Zo kan hij bijvoorbeeld bang worden om in bad te gaan, omdat hij de vorige keer heeft gezien dat al het badwater in het putje verdwijnt. En hij zou ook wel eens zomaar in dat putje kunnen verdwijnen, volgens de magische denkwijze van je kind.

Het magische denken doet dus veel meer met je kind dan alleen geloven in unicorns en de Gruffalo die hij écht zag in het bos en Sinterklaas.

Wat is magisch denken eigenlijk?

Als volwassene beschik je (helaas) niet meer over het vermogen om magisch te denken, maar toch komt het nog wel eens terug in bepaalde gedachtes. Zoals wanneer je een gelukssteentje meeneemt naar een belangrijke afspraak of wanneer je voor de zekerheid toch maar even om de ladder heen loopt in plaats van eronderdoor.

Fantasieën

Dat magische denken hebben kinderen nog veel meer: hij fantaseert erop los en gelooft ook echt in zijn fantasieën. Die donkere plek in zijn kamer is bijvoorbeeld niet een stapel schone was, maar een grote spin die op hem staat te wachten. En dat geluid wat hij steeds hoort is een enorme schaar die zijn haar komt afknippen zodra het donker wordt.

Unicorns

Unicorns bestaan echt en de Gruffalo woont echt in het bos en sommige peuters hebben een onzichtbaar fantasievriendje waar ze tegen praten en mee spelen. En die figuren uit de Efteling? Die kunnen zomaar tot leven komen! Allemaal fantasieën die uit magisch denken voortkomen.

Wat het magische denken doet met je peuter

Werkelijkheid en fantasie gaan dus door elkaar heen bij 3- tot ongeveer 6-jarigen en dat zorgt ervoor dat veel dingen in zijn wereldje echt zijn. Als je kind zo’n jaar of zes is, zal hij meer onderscheid gaan maken tussen wat echt is en wat niet. Tot die tijd kan dus alles echt zijn en dat zorgt voor de leukste fantasiespellen, denk aan: verkleden, rollenspellen met servies en een keukentje, hele verhalen met auto’s en dino’s.

Maar ook voor grote angsten: monsters in z’n kamertje, niet meer in bad of onder de douche durven uit angst door het putje gezogen te worden en een spannend boek dat werkelijkheid wordt in de fantasie van je kind.

Neem het magisch denken serieus

Dit kan voor ons als volwassenen worden gezien als iets kleins of onbelangrijks, omdat wij de scheiding kunnen maken tussen magisch denken en de werkelijkheid, maar voor je peuter is het wel echt een grote angst. Je kan deze angsten het beste serieus nemen en samen een oplossing bedenken om de fantasie-angsten van je kind weg te nemen. Zeggen dat monsters niet bestaan heeft in dit geval geen zin, want het magische denken van je kind neemt dat sowieso niet aan.

11 Netflix films die je tieners niet ‘saai’ zullen vinden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme