Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Relatie 10 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Praten jij en je partner soms op een kinderlijke toon tegen elkaar? Dit is de reden

Hebben je partner en jij koosnaampjes voor elkaar? En praten jullie wel eens heel kinderachtig tegen elkaar, alsof jullie nog baby’s of kinderen zijn? Dan ben je echt niet de enige! Er is zelfs onderzoek gedaan naar dit fenomeen door een onderzoeker die zelf ook wel eens babytaal gebruikt in haar relatie.

Ze vroeg zich af waarom ze dat deed en wat dit voor effect heeft. Uit haar onderzoek blijkt dat er een reden is voor babytaal die geliefden tegen elkaar uiten in een relatie…

Kinderlijke toon

Het ene stel doet het niet, het andere wel: elkaar kinderlijk aanspreken. Je toon wordt net iets hoger en misschien spreek je met zelfverzonnen woorden. Jullie hebben koosnaampjes voor elkaar en praten wel eens met kinderstemmetjes met elkaar. Dit blijkt dus heel gezond te zijn voor je relatie!

Uit onderzoek van Audrey Aerens via de KU Leuven blijkt dat stellen die af en toe in babytaal met of tegen elkaar praten een sterke emotionele band hebben. Ook blijkt dat de stellen heel tevreden zijn met hun relatie, meer zelfs dan stellen die niet op een kinderlijke toon met elkaar praten.

Meer kussen en knuffels

Het is zelfs zo dat in relaties waarbij babytaal gesproken wordt met elkaar, er meer gekust en geknuffeld wordt, én deze stellen hebben vaker seks. Overigens wordt het gebruik van kinderlijke taal tijdens de daad meestal niet als plezier ervaren.

Praten jullie wel eens in babytaal met elkaar? Het onderzoek wijst namelijk ook nog uit dat hoe vaker lovers zo met elkaar praten, hoe hoger ze scoren op geluk in de relatie. Er zou een veiligere hechting zijn en stellen voelen zich geamuseerd en liefdevol wanneer ze worden aangesproken of spreken in babytaal.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Audrey Aerens

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme