Ilona (28): ‘Met 9 weken zwangerschap heb ik de kinderwagen gekocht’

Zwanger Jana Witteman 3 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Ilona, die soms baalt van de wegwerpmaatschappij waarin we leven.

Bio van Ilona 

Leeftijd: 28 jaar
Kinderen: 21 weken
Beroep: Paardenbranche
Kosten babyuitzet: 1793 euro

De babyuitzet van Ilona

De zwangerschap duurt nog even, maar Ilona heeft eigenlijk alles al in huis. En de kinderwagen? Die was er zelfs al met 9 weken.

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“Mijn man en ik hebben hekel aan de weggooimaatschappij, zoals veel mensen leven. Zodra ik in verwachting was hebben we besloten dat we  niet alles nieuw wilden kopen. Marktplaats staat helemaal vol met babyspullen. Alle meubels hebben we tweedehands aangeschaft, behalve de Tripp Trapp stoel. Die hadden we eigenlijk nog niet op Marktplaats gezocht en toen kwamen we hem in de aanbieding tegen in een babywinkel. Inclusief babyset was die 215 euro. De newborn-set hebben we via Marktplaats gekocht voor 50 euro, daar betaal je nieuw ook 120 euro voor. Dat vonden wij het niet waard.

Een dorpje verderop woont iemand die oude meubels opkoopt, schuurt en opnieuw schildert. Daar kwamen we via Marktplaats achter en de hele set voor de babykamer hebben we daar gekocht voor 300 euro. Dat was inclusief commode, bedje, kledingkast en kapstok. Er zitten allerlei mooie authentieke details op die nog goed zichtbaar zijn.”

Voor welke kinderwagen zijn jullie gegaan?

“Iemand uit de familie had anderhalf jaar geleden een kinderwagen gekocht. Mijn partner en ik hadden daar allebei al meermaals meegelopen en die wagen voelde heel goed. We lopen heel erg veel ‘s avonds, deze wagen vonden we fijn, dus we hebben besloten die zelf ook nieuw te kopen. We zijn gegaan voor de grijze variant; de Easywalker Harvey 3. We vonden een aanbieding toen ik pas negen weken zwanger was, dus toen hebben we ‘m direct gekocht. Hij was 918 euro inclusief reiswieg en regenhoes. ”

Hadden jullie van te voren een idee wat het zou kosten?

“Van te voren heb ik gezegd dat 2500 euro de het maximumbedrag was dat ik wilde uitgeven. Dat was het streven en inmiddels is bijna alles wel in huis. Het scheelt dat we meubels tweedehands hebben gekocht, daar hebben we een hoop geld mee bespaard.

Naast de meubels en kinderwagen heb ik bijvoorbeeld ook zelf een luiertas gekocht van 50 euro. Ik ben gegaan voor een rugtas van Nana Beebi. Ik vind het handig dat je hem op je rug kan dragen en hij heeft een isoleervak waardoor je flessen en eventueel een hapje warm kan houden. Daarnaast hebben we natuurlijk nog kleine dingen gekocht: kledinghangers, commodemandjes, het aankleedkussen, dat soort dingen.”

Hebben jullie ook spullen gekregen?

“Ons kindje wordt het veertiende kleinkind van mijn schoonouders. Dus er zijn al flink wat kinderen in de familie. Daardoor hebben we ontzettend veel spullen gekregen. Denk bijvoorbeeld aan een draagzak, draagdoek, alle zwangerschapskleding, box, kolfapparaat, babygym, speelgoed en een wieg. Dat komt allemaal bij broers en zussen van mijn man vandaan bij wie het gezin al compleet is.

Toch gebruik ik niet alles wat we krijgen van andere. We hebben bijvoorbeeld een geel boxkleed gehad, maar onze muur is groen. Dan ga ik toch voor iets dat ik mooier vind passen. Ook de kruiken met kruikenzakken heb ik gekregen, maar ik ga nog een nieuwe zak kopen die ik dan mooier vind.”

Heb je nog een tip voor andere ouders?

“Laatst gaf ik een gender reveal- feestje. Ik kreeg toen zelf de tip, maak een lijstje met spulletjes die nog op je wensenlijst staan. Dat lijstje heb ik toen meegestuurd met de uitnodiging, wil je een cadeautje geven? Dan zijn dit dingen die ik nog graag zou willen hebben. Enerzijds kies je dan van te voren je eigen cadeaus wat misschien minder leuk is dan een verrassing, maar dan krijg je wel dingen die je toch al graag wilde hebben.”

  Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Cheyenne (26): ‘Ik ben vooral voor het uiterlijk gegaan’

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

  Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme