Zo kies je de juiste kinderwagen voor je baby

Baby Wilma Groothuis 11 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Eén van de eerste dingen waar je als aanstaande ouders naar kijkt, is de kinderwagen. Deze moet veilig, comfortabel en niet te zwaar zijn. Door het grote aanbod zie je als ouder al snel door de bomen het bos niet meer. Daarom geven wij tips hoe je de juiste kinderwagen uitkiest.

Misschien kijk je er al een tijdje naar uit: heerlijk buiten met je baby in de kinderwagen rond flaneren. Het is dan wel van belang dat je de juiste wagen hebt, zowel voor je kind als voor jou.

Verschillende soorten kinderwagens

De verscheidenheid aan modellen, opties en accessoires kan voor ouders snel overweldigend worden. Het is inderdaad moeilijk om in te schatten welk type het best bij jouw levensstijl past en wat belangrijke aandachtspunten zijn. Om je te helpen de juiste keuze te maken, geeft Ergobaby tips waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de perfecte wagen.

Het is belangrijk om de verschillende soorten modellen te kennen. Kinderwagens worden vaak ingedeeld op basis van de leeftijd van de baby, terwijl tegenwoordig veel modellen kunnen meegroeien met je kind. Er zijn vijf hoofdcategorieën in kinderwagens:

1. Standaard kinderwagen
Het ‘basismodel’ dat veel extra functies kan hebben.

2. Kinderwagen met autostoelframe of reissysteem
Deze bestaat meestal uit verschillende onderdelen: een kinderwagen, een autostoeltje en een reiswieg voor pasgeborenen.

3. Jogging kinderwagen
Voor ouders die hun baby meenemen om te sporten.

4. Dubbele of meerpersoons kinderwagen
Voor wie met meerdere baby’s tegelijk op stap gaat.

5. Lichtgewicht kinderwagen
Een lichter model dat eenvoudig op te vouwen en op te bergen is, ideaal om mee te reizen.

Kies de geschikte wagen

Ben je een stads- of plattelandsmens? Gebruik je vaak de auto of neem je het openbaar vervoer? Op basis daarvan kies je een model dat voor jouw gezin het meest geschikt is. Om dat te bepalen, stel je jezelf de volgende vragen:

1. Wat is je budget?

Een kinderwagen is één van de duurste aankopen voor de komst van de baby, dus het is belangrijk om vanaf het begin je budget vast te stellen.

2. Waar zul je de wagen vooral gebruiken?

Is dat eerder in de stad of op het platteland? De meeste modellen zijn ontworpen voor een bepaald soort terrein, dat bepaalt overigens het gewicht en hoe vlot je ermee kunt rijden.

3. Zijn er beperkingen qua grootte en reisgemak?

Of je nu met de auto of het openbaar vervoer reist, de grootte en het gewicht van de wagen spelen in ieder geval een rol in jouw beslissing. Compacte, lichte modellen die snel en gemakkelijk op te vouwen zijn, maken een groot verschil als je aan het reizen bent.

4. Wie zal de kinderwagen gebruiken?

Sommige kinderwagens hebben een verstelbare duwstang, waardoor ze comfortabel zijn voor ouders die veel van elkaar verschillen in grootte.

5. Moet de wagen compatibel zijn met je autostoel?

Als je van plan bent vaak tussen de auto en kinderwagen te switchen, kan een compatibele model erg nuttig zijn, zodat ze goed op elkaar aansluiten.

Zo bescherm je een baby in de kinderwagen op de veiligste manier tegen de zon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme