Janine (29): ‘Kinderwagens van 800 tot 1500 euro, dat is toch pittig’

Zwanger Jana Witteman 9 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Janine: die in het begin van haar zwangerschap de kosten van een babyuitzet toch wat vond tegenvallen.

De babyuitzet van Janine

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“We hebben vrij veel nieuw gekocht: het ledikantje, de kinderwagen, de commode. Voor de kinderwagen zijn we naar de fysieke winkel gegaan. Daar hebben we even onderzoek gedaan en wagens geprobeerd. Mijn vriend is twee meter lang, dus een uitschuifbare stang was voor ons belangrijk. Uiteindelijk zijn we voor een ABC design kinderwagen gegaan met een nieuwprijs van toen 889 euro.”

ABC Design kinderwagen Janine
De ABC Design kinderwagen van Janine

Wat is het duurste item van jullie babyuitzet?

“Dat is direct ook de kinderwagen. Maar voor ons is dit echt het ideale exemplaar. Hij heeft ook een grote bak eronder, de Maxi Cosi kan erop: hij heeft alles wat wij belangrijk vinden.”

Hebben jullie ook spullen gekregen?

“Van onze buren kregen we een gezamenlijk cadeau: een draagzak. Vanaf drie maanden kunnen kindjes daarin, dus bij ons is dat nét het geval. Hij vindt het nog een beetje onwennig, maar voor mij is het ideaal. Dankzij die zak kun je in huis gewoon bezig zijn, je kunt een beetje tillen en dingen doen. Vrienden van ons hebben hetzelfde exemplaar en zij waren daar zó enthousiast over dat wij voor dezelfde zijn gegaan: de Deryan Pack Luxe. Daarnaast hebben we een heleboel kleertjes gekregen, maar ook praktische cadeaus zoals hydrofiele doeken.”

Hebben jullie ook spullen geleend voor de babyuitzet?

“We hebben een co-sleeper geleend. Van te voren dacht ik dat hij op zijn eigen kamer zou slapen, maar ik vind het nu toch nog fijner als hij bij ons slaapt. Mocht er ooit nog een kindje op komst zijn, zou ik zelf een co-sleeper aanschaffen. Voor de middagdutjes leg ik hem nu vaker in zijn eigen kamertje, zodat hij een beetje kan wennen. Maar ‘s nacht is het toch lekker als je op tijd het speentje weer in zijn mond kan stoppen, voordat hij helemaal wakker is.”

De babykamer van het zoontje van Janine
De babykamer van het zoontje van Janine

“Van andere vrienden hebben we nog een zitje geleend die je op de Tripp Trapp kunt klikken, dat is handig met eten bijvoorbeeld.”

Hebben jullie ook tweedehands aankopen gedaan?

“Die Tripp Trapp hebben we via Marktplaats gekocht voor 40 euro, wat een heleboel scheelt met de nieuwprijs. Sommige spullen zijn nieuw ontzettend duur. Toen we de kinderwagen gingen aanschaffen hebben we ook meteen voor een autostoeltje gekeken. Die hebben we later voor de helft van de prijs via Marktplaats gevonden, terwijl die zo goed als nieuw was. Nieuw was dat stoeltje meer dan 400 euro, nu hebben wij er 200 euro voor betaald.”

“Wij hebben allebei een auto, dus in de ene zit nu het autostoeltje en in de andere auto gebruiken we een Maxi Cosi die we via via voor 80 euro hebben gekocht. Daar zat direct een isofix-basis bij, dat ervoor zorgt dat je kindje veilig kan zitten. Uiteindelijk zijn we voor twee auto’s nu relatief goedkoop uit geweest.”

Was je voorbereid op de kosten van een babyuitzet?

“Het is me in het begin wat tegengevallen. Sommige spullen zijn echt flink aan de prijs, maar je kunt een groot deel van de spullen ook ooit wel weer doorverkopen. Vooral de kinderwagens zijn echt duur. Dat varieert tussen de 800 en 1500 euro: dat is toch wel pittig. Bij ons werd de wagen een maand voor de geboorte geleverd, waardoor we tot die tijd ruimte hadden om te sparen.”

Hoe hebben jullie de uitgaven verdeeld?

“We hebben de aankopen bewust verspreid over de zwangerschap. En aan de commode en het ledikant hebben we niet al te veel uitgegeven. Die spullen hebben we bij elkaar voor 350 euro in de uitverkoop gekocht. De winkel zou sluiten, dus daar konden we de leegverkoop meepakken. Van te voren hebben we eigenlijk niet echt nagedacht over een budget. Wat grotere aankopen hebben we als groepscadeau kunnen vragen. En we hebben cadeaubonnen gekregen waar ik bijvoorbeeld een baby gym van heb gekocht voor 35 euro. Wij moesten ons kindje ook echt inbakeren, omdat hij zichzelf anders wakker zwaaide. Nu begint hij te rollen dus kan het inbakeren niet meer: nu hebben we een speciaal slaapzakje aangeschaft: ook weer 57 euro. Dat soort aankopen tikken flink aan, als je de boel bij elkaar optelt.”

Hebben je ook een miskoop gedaan?

“We hadden uit verschillende hoeken gehoord dat een wipstoel heel leuk is. Wij zijn toen gegaan voor de Nuna Leaf stoel. Die stoel kan op verschillende standen, schommelt lekker en er zitten ook liedjes en geluiden in. Maar onze zoon wordt hartstikke druk van die stoel en is het snel zat”, lacht Janine. “Hij zit daar dus eigenlijk niet veel in. Voor hem werkt het niet.”

Wat is onmisbaar in de babyuitzet van andere ouders?

“Wij hebben een babyfoon gekocht met camera en een app waardoor je kunt meekijken. Daardoor ga ik toch wat makkelijker even naar de buren, bijvoorbeeld. En wat heel handig is: wij hebben een spiegel gekocht voor in de auto die je aan de hoofdsteun kunt bevestigen. Via je eigen achteruitkijkspiegel kun je je kindje goed zien. Tijdens lange stukken kun je dan zien wat hij achterin doet. Ik kwam die spiegel ergens tegen voor 25 euro – dat viel reuze mee – en ik vind het ideaal.”

Heb je nog een tip voor andere ouders?

“Koop niet te veel, zou ik zeggen. Qua knuffels en kleertjes krijg je een boel en vooral van mensen die zelf kinderen hebben krijg je ook wel praktische cadeaus. Bovendien geldt: als je iets niet hebt, dan is het zo in huis. De lijsten op internet van alles wat je zou moeten hebben zijn oneindig. Soms werd ik gek van wat ik allemaal las. Voor mij hielp het om van vrienden te horen dat dat allemaal echt niet nodig is.”

  Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  De babyuitzet van Judith: ‘We hebben zo’n 1500 euro uitgegeven’

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

  Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme