Hoe wist je dat je klaar was voor kinderen? 5x moeders geven antwoord

Ouderschap Valéry de Voijs 8 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

“Wanneer wist je dat je klaar was voor kinderen?” Deze vraag krijgen we vaak te horen. Het antwoord is vaak nog niet zo eenvoudig. Was het voor jou één moment waarop je wist dat je klaar was voor het moederschap, of overkwam het je? Deze moeders geven er antwoord op.

Kun je eigenlijk wel ‘klaar’ zijn voor kinderen, of rol je er geleidelijk in? We kijken mee in de gedachtengang van een aantal moeders.

Klaar voor kinderen

De één weet op haar achttiende al dat ze klaar is voor het moederschap, terwijl de ander op d’r veertigste nog steeds het gevoel heeft er niet klaar voor te zijn. Want wat betekent het eigenlijk om klaar te zijn voor kinderen? Is het een mentale en emotionele staat van zijn, of het heeft het te maken met een financiële omstandigheden en carrière? Iedere moeder zal deze vragen op d’r eigen manier beantwoorden.

Financieel

Celine (32): “Voor mij speelde het financiële stukje wel een grote rol. Ik wist zo’n tien jaar geleden al dat ik graag kinderen wilde hebben, en was er emotioneel klaar voor. Toch had ik een aantal doelen in mijn hoofd die ik wilde waarmaken. Ik wilde bijvoorbeeld eerste een koophuis hebben met voldoende slaapkamers en een vast contract bij mijn werkgever. Als ik dat op orde had, kon ik voor mijn gevoel zorgeloos aan kinderen beginnen.”

Jong moeder

Maartje (26): “Ik wilde graag jong moeder worden. Mijn eigen moeder heeft mij ook op jonge leeftijd gekregen, en dat wilde ik zelf ook. Ik vond het belangrijk dat ik mijn studie afmaakte, maar ben meteen na mijn diploma gestopt met de pil. Gelukkig werd ik zonder problemen snel zwanger en ben tegenwoordig trotse mama van een tweeling. Ik had het niet anders willen doen. Nu ik jong ben heb ik nog genoeg energie om voor ze te zorgen.”

Cadeautje

Sophie (29): “Eerlijk? Ik was helemaal niet klaar voor kinderen. Ik had geen relatie en zat niet aan de pil. Toen ik een leuke jongen leerde kennen heb ik onveilige seks gehad, en negen maanden later was ik moeder. Die leuke jongen is ondertussen mijn man en ik ben ontzettend dankbaar hoe het allemaal gelopen is. Maar klaar voor het moederschap? Dat was ik zeker niet. Ik deed maar wat, en hoopte dat het goed zou komen.”

Waarom niet?

Annemarijn (37): “Klinkt gek, maar ik heb nooit een moederwens gehad. Ik dacht altijd dat het nog wel zou komen, maar op mijn 35e voelde ik nog altijd niet de drang om moeder te worden. Het leek gewoon ‘logisch’ om te doen. Mijn man en ik waren getrouwd, hadden een koophuis, een leuke baan, en hadden een aantal mooie reizen gemaakt. Het leek gewoon een logische stap in onze relatie. Ergens was ik bang dat ik geen goede moeder zou zijn, omdat ik niet die grote moederwens had, maar die angst was onterecht. Toch was ik onbewust klaar voor kinderen denk ik. Het moederschap past beter bij me dan ik had gedacht.”

Fladderaar

Mikky (39): “Ik voel nu pas dat ik er klaar ben voor kinderen. Ik ben een enorme ‘fladderaar’ en heb altijd veel gereisd. Ik had nooit een vaste baan, en had nooit behoefte aan een vaste relatie. Ik heb mijn leven op m’n eigen manier geleefd, met veel avonturen en losbandigheid. Nu heb ik de behoefte om te settelen, en voel ik steeds sterker de wens om moeder te worden. Ergens jammer dat die wens nu pas naar boven komt.”

8 tekenen dat je nog niet klaar bent voor een tweede

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme