Omdat iedereen het mag (moet) horen: een liedje over miskramen en vroeggeboorte

Nieuws Lise Steegmans 8 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoewel wereldwijd een op de zeven zwangerschappen vroegtijdig verkeerd afloopt, hoor en lees je maar weinig over dit onderwerp op televisie, radio en krant. Zangeres Niña van Dijk, die zelf tweemaal een zoontje kwijtraakte door vroeggeboorte, hoopt met haar nummer Tussen de sterren, een liedje over miskramen, steun te bieden aan iedereen die het nodig heeft.

Niña van Dijk zou je kunnen kennen van meidentrio Treble, met wie ze in 2004 een nummer een hit scoorde met Ranaganana.

Zoontje Samuel

In februari 2020 was Niña samen met haar gezin op wintersportvakantie in Oostenrijk toen ze een bloeding kreeg. Ze was toen zeventien weken zwanger. “Je vraagt je al snel af wat je verkeerd hebt gedaan. Had ik me moeten inhouden? Je haalt je van alles in je hoofd.”

Een rit naar het lokale ziekenhuis volgde. Daar kreeg Van Dijk uiteindelijk weeën en verloor ze steeds meer bloed. Na anderhalve dag in het ziekenhuis is haar zoontje Samuel geboren. “Hij werd levend geboren en heeft nog even in mijn armen gelegen. Ik had niet gedacht dat een embryo bij zeventien weken al zo ‘af’ zou zijn. Zelfs met zeventien weken was Samuel sterk genoeg om zijn handjes onder zijn hoofd te leggen.” Samuel overleed nadat de navelstreng werd doorgeknipt.

Een jaar later, Van Dijk was toen twaalf weken zwanger, gebeurde exact hetzelfde. “Ik had net een goede echo achter de rug, de twaalwekenmijlpaal, dus ik had er alle vertrouwen in. Maar opnieuw verloor ik bloed, te veel bloed en kreeg ik een miskraam.

Twee gezonde dochters van drie en zeven jaar, Lindhe en Olivia (7). Vorig jaar februari en het jaar daarvoor februari twee keer een zoontje geboren.

Liedje over miskramen

Van Dijk, zangeres en zanglerares van beroep, sloot zich op in de studio en schreef Tussen de sterren. “Ik probeerde mijn gevoel in de woorden en melodie te vangen. Dat ik mijn verdriet op deze manier in een soort vormpje kon gieten, gaf me veel voldoening.” Het liedje gold toen nog als een middel voor de eigen verwerking, plannen om het liedje uit te brengen had ze niet.

Tot tranen geroerd

Maar toen zat ze afgelopen zomer met haar moeder op een terras in Laren. Daar raakte ze per toeval, alsof het in de sterren geschreven stond, in gesprek met producer Hans van Hemert, die onder meer ook samenwerkt met Marco Borsato en Glennis Grace. “Hans nodigde mij uit in zijn studio om het liedje te horen. De dag erna kwam ik langs, liet het liedje horen en raakte Hans, een man van 76 jaar, ontroerd door het nummer.”

Vervolgens belde Hans met arrangeur Tom Bakker en schakelde die tien strijkers van het Metreopole orkest in. Toen ze het nummer op die manier hoorde, was Niña zelf ook in tranen. “Hoe meer ik er met mensen over spreek, hoe meer ik me besef dat er echt heel veel moeders zijn die dit meemaken. Of het nu gaat om een miskraam, een abortus of een stil- of vroeggeboorte, je hoort er zo weinig over.”

Pech

Om die reden hoopt Van Dijk dat Tussen de sterren de mensen bereikt die het nodig hebben. Vrouwen die na een miskraam, abortus of stil- of vroeggeboorte kampen met gevoelens van machteloosheid. “Eigenlijk is het frustrerend om te horen dat het ‘gewoon dikke pech’ is. Als je zwanger bent, wil je er alles aan doen dat het goed gaat. Het woordje ‘pech’ is helemaal niet geruststellend, ze willen gewoon niet dat je je zorgen maakt. Als je dit dan ook nog eens een tweede keer meemaakt, heb je niet ‘gewoon pech.'”

Eigen manier van verwerken

“Ik denk dat het goed is om, als je dit meemaakt, het op een bepaalde manier te verwerken. Bij mij hielp het om erover te praten en erover te schrijven. Misschien vinden anderen juist troost in muziek.” Tussen de sterren is vanaf vandaag te luisteren op alle grote streamingplatforms.

5x tips voor de verwerking van een miskraam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme