Heeft jouw kind deze kleur ogen? Dan is hij héél uniek

Kinderen Valéry de Voijs 7 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Iedere ouder vindt z’n eigen kinderen het mooist. Zo hoort dat ook. Die schattige lach, dat leuke neusje, en natuurlijk die prachtige ogen. Je kunt er geen genoeg van krijgen. Maar wat zegt de kleur van de ogen eigenlijk? Kinderen met deze oogkleur zijn het meest uniek.

Als we de wetenschap mogen geloven.

Kleur ogen

“De ogen zijn de spiegel van de ziel” zei een getalenteerd kunstenaar ooit. We hebben ‘t natuurlijk over the one and only Leonardo Da Vinci. Dat had de Italiaanse filosoof al vroeg ontdekt. Ogen zeggen namelijk meer dan duizend woorden. Maar hoe zit dat met de kleur van ogen; wat zegt dat precies?

Grote kans dat je baby bij de geboorte blauwe ogen heeft (gehad). Wanneer baby’s geboren worden is er namelijk nog geen pigment aanwezig en daardoor ontstaat er een blauwe kleur. Later neemt dat pigment toe en kan de kleur van de ogen veranderen. Waarschijnlijk krijgen je kinderen dezelfde kleur ogen als jullie of als jullie ouders. De kleur van ogen is namelijk erfelijk bepaald.

Welke kleur het meest aantrekkelijk wordt gevonden zijn de meningen nogal over verdeeld. In een aantal Amerikaanse onderzoeken wordt groen genoemd, terwijl in Nederland blauw juist op de eerste plek staat. Als je ‘t ons vraagt? Op onze redactie waren de meningen nogal verdeeld. Helder blauw werd meerdere keren genoemd, maar ook groen en bruin passeerden de revue.

Meest unieke kleur ogen

Heel leuk en aardig allemaal, maar welke oogkleur is nu het meest uniek? Grijze ogen staan op de eerste plek en komen het minst vaak voor (bij minder dan 1 procent van de wereldbevolking). Er kan nog weleens gediscussieerd worden of grijs niet ‘gewoon blauw is’, maar mensen met daadwerkelijk grijze ogen zullen daar waarschijnlijk anders over denken.

Op de tweede plek staan groene ogen. Zo’n 2 procent van de mensen hebben deze oogkleur. Gevolgd door amber (10 procent), blauw ( 8 tot 10 procent) en bruin (zo’n 55 procent).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme