Kleuren herkennen en benoemen: wanneer leert je kind dat? (+ leuke tips)

Kinderen Lisa van den Akker 29 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je baby drie maanden oud is, kan hij bijna net zoveel kleuren zien als jij. Maar wanneer kan je kind de kleuren echt herkennen en benoemen? En hoe kun je hem stimuleren kleuren te leren?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat elk kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt. Van de eerste stapjes en de eerste hapjes tot het benoemen van kleuren: de een is nou eenmaal eerder dan de ander. We kunnen je natuurlijk wel een indicatie geven.

Kind kleuren herkennen

Tussen de twaalf en achttien maanden leert je kind kleuren te herkennen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze dan ook direct kleuren kunnen benoemen. De leeftijd waarop kinderen dit leren, loopt behoorlijk uiteen, maar gemiddeld kunnen kinderen van 2,5 jaar minimaal één kleur benoemen. Het is dus helemaal niet gek als je kind op driejarige leeftijd hier nog moeite mee heeft. Om kleuren te kunnen onderscheiden, moeten ze vooral fel en helder zijn.

Baby’s en kleuren

Als je baby net geboren is kan hij nog geen kleuren zien. Vooral contrasten tussen donker en licht ziet een baby goed. Voor de eerste maanden kun je dus eigenlijk beter zwart-wit speeltjes gebruiken dan speeltjes met felle kleuren.

Vanaf een maand of drie kunnen kinderen kleuren zien, felle kleuren werken dan juist wel goed. Zodra je baby zes maanden is kan hij ook zachtere kleuren herkennen. Hoewel sommige zachte kleuren en kleurnuances pas vanaf de tienerleeftijd goed zichtbaar zijn.

Tips om kleuren te leren

  • Oefen in huis of buiten op straat de kleuren: ‘Wat is de kleur van de tafel of van de auto?’
  • Het lezen van boeken is niet alleen goed voor het taalgevoel van je kind, maar ook een goede, speelse manier om kleuren te herkennen en benoemen. Het boekje: Kleine Vis ziet alle kleuren is hiervoor heel leuk!
  • Ga samen sorteren op kleur. Duplo blokjes zijn hiervoor heel geschikt.
  • Verven is heel leuk en een goede manier om spelenderwijs kleuren te leren. Bovendien kun je ook nog eens leren over kleuren mengen als je kind daar al aan toe is.

Wanneer is je kind kleurenblind?

Als een kind kleurenblind is, kan hij bepaalde kleuren niet zien. Zo kan hij bijvoorbeeld geen rood onderscheiden, maar wel weer blauw en groen. Gebruikt je kind tijdens het tekenen vreemde kleuren of heeft hij moeite met het onderscheiden van kleuren? Dan kun je een test laten uitvoeren om er achter te komen of hij kleurenblind is. Kleurenblindheid komt trouwens vaker voor bij jongens omdat de betrokken genen op het X-chromosoom liggen en kan erfelijk zijn.

Dit is het effect van verschillende kleuren in de kinderkamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme